News

Un monument celebru din Transilvania va fi schimbat radical. Cum vor autoitățile să-l transforme

Transformarea spectaculoasă a unui monument din Transilvania. Un proiect de revitalizare finanțat de Uniunea Europeană
20.04.2024 | 17:43
Un monument celebru din Transilvania va fi schimbat radical Cum vor autoitatile sal transforme
Complexul Bisericii Evanghelice Fortificate din Biertan se va transforma într-o stațiune turistică prind fonduri europene. Sursa foto: Primăria Biertan
ADVERTISEMENT

Biertanul, un sat pitoresc din Transilvania, va suferi o transformare radicală datorită finanțărilor europene. Un monument medieval inclus în lista patrimoniului UNESCO, va fi transformat într-o atracție și mai captivantă pentru sutele de mii de vizitatori care călătoresc în această localitate din județul Sibiu în fiecare an.

Un celebru monument se va transforma radical

Este vorba despre magnificul ansamblu al Bisericii Evanghelice Fortificate. Proiectul are ca scop o reconfigurare completă a întregii zone adiacente monumentului istoric, cu o vechime de 500 de ani. Se vor face investiții pentru îmbunătățirea experienței turistice, concentrându-se pe crearea unor spații culturale, expoziționale și recreative.

ADVERTISEMENT

Atât turiștii, cât și comunitatea locală vor fi implicați într-o serie de activități, inclusiv concursuri, spectacole multicultural, și expoziții interactive, care vor promova bogata istorie și cultura locală.

Totodată, se va organiza un curs informal pentru ghizi turistici și ateliere de artă și meșteșuguri, pentru a conserva și evidenția tradițiile locale. Valoarea totală a proiectului, care a fost obținut de Primăria Biertan în colaborare cu Parohia Evanghelică CA (Confesiune Augustană), este de 28,4 milioane de lei, din care aproape 5 milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile.

ADVERTISEMENT

Ce și-au propus autoritățile să schimbe

Practic, Piața Centrală “1 Decembrie” va fi transformată într-un spațiu multifuncțional, socio-cultural, cu mobilier urban adecvat, pentru a oferi un mediu prietenos și confortabil pentru localnici și turiști.

Aceasta se va transforma în nucleul cultural al sitului UNESCO și va fi amenajată pentru a evidenția zidurile bisericii și pentru a oferi vizitatorilor o experiență autentică a arhitecturii și istoriei monumentului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru Piața Farmacistului se va revitaliza o mică grădină de plante medicinale, pentru a evidenția farmacia, un obiectiv turistic important al satului. Proiectul mai presupune crearea unei zone de promenadă pentru turiști, care va pune în valoare situl UNESCO, și transformarea zonei cântarului, un simbol local, într-un spațiu destinat evenimentelor tematice legate de târguri și comerț tradițional.

„Scopul principal al acestor intervenții este să pună în valoare atât Biserica Evanghelică Fortificată, cât și casele tradiționale din zonă, istoria locului, meșteșugurile tradiționale, muzica și gastronomia locale. Spațiile culturale și expoziționale vor fi concepute pentru a găzdui evenimente artistice, expoziții tematice și prezentări ale meșteșugarilor locali, oferind astfel o oportunitate de a descoperi și a înțelege mai bine patrimoniul cultural al zonei.

ADVERTISEMENT

Proiectul propus va oferi turiștilor oportunități ample de a se implica în experiențe autentice și interactive în cadrul comunității locale. Aceasta include participarea la activități tradiționale, cum ar fi ateliere de meșteșuguri tradiționale, cursuri de gătit specific locale sau tururi ghidate prin monumentele și peisajele naturale ale zonei”, se arată în documentul proiectului.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Locurile în care n-ai voie să parchezi niciodată. Riști amenzi mari
Locurile în care n-ai voie să parchezi niciodată. Riști amenzi mari
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori