Life

Sărbătoare cu cruce neagră azi: Sfântul Haralambie. Ce trebuie să faci ca să fii ferit de rele tot anul

Pe 10 februarie îl sărbătorim pe Sfântul Mucenic Haralambie. Sărbătoarea are cruce neagă în Calendarul Ortodox și este de asemenea încărcată de tradiții și de obiceiuri.
10.02.2023 | 08:22
Sarbatoare cu cruce neagra azi Sfantul Haralambie Ce trebuie sa faci ca sa fii ferit de rele tot anul
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Haralambie. Sursă foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

În fiecare an, pe 10 februarie este sărbătorit Sfântul Mucenic Haralambie. El este cunoscut de creștini ca fiind un făcător de minuni și de asemenea un ocrotitor al celor înfometați. Sfântul Haralambie mai este considerat și un apărător de boli, atât pentru animale, cât și pentru oameni.

Cine a fost Sfântul Haralambie, sărbătorit pe 10 februarie

La fel ca orice altă sărbătoare din Calendarul Ortodox și cea a Sfântului Mucenic Haralambie este încărcată de tradiții și de obiceiuri. Deși are cruce neagă în Calendarul Ortodox, adică este o zi lucrătoare, în general, creștinii ar fi bine să se abțină măcar de la treburi casnice.

ADVERTISEMENT

Cine a fost însă Sfantul Haralambie și de ce este sărbătorit în fiecare an pe data de 10 februarie? Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mica, adică în Turcia de astăzi. Asta se întâmpla pe vremea împăratului Septimu Sever, adică între anii 193-211.

În momentul în care Sfântul Haralambie a împlinit 113 ani, acesta a trecut prin chinuri inimaginabile, pentru că nu a ales să se lepede de credința sa în Mântuitorul Iisus Hristos. Tradiția spune că acesta a fost torturat în condiții fără precedent.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se mai spune că în timpul chinurilor, mâinile guvernatorul Lucian a ajuns să fie lipite de trupului Sfântului Haralambie și au stat acolo până când acesta a făcut o rugăciune. În momentul în care s-a întâmplat acest lucru, toți cei care îl torturau au ajuns să se convertească la creștinism, acest lucru fiind considerat o adevărată minune.

Povestea Sfântului Haralambie, considerat apărătorul de boli

Împăratul a auzit atunci minunea făcută de Sfântul Haralambie și a cerut ca acesta să fie adus în Antiohia, loc unde au urmat alte chinuri, dar și finalul său, care a fost unul cu adevărat tragic. Sfântul a fost legat legat de soldați în jurul gâtului, iar mai apoi, plimbat pe drumuri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, soldații au ajuns să îi înfigă un piton de fier în trup Sfântului Haralambie, iar mai apoi i-au ars fața și i-au jupuit pielea, însă în ciuda celor întâmplate, acesta s-a vindecat miraculos, fiind ajutat de Dumnezeu. Iar lista minunilor nu se oprește doar aici.

Sfântul Haralambie și-a găsit însă sfârșitul după ce soldații au primit ordinul de-al tăia capul cu sabia. Chiar și atunci, el s-a rugat, iar cerurile s-au deschis pentru el. Tradiția spune că Sfântul Haralambie a murit chiar înainte de executarea propriu-zisă.

ADVERTISEMENT

Ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de Sfântul Haralambie? În ziua de 10 februarie, oamenii obișnuiesc să ducă colaci și colivă la Biserică pentru a fi sfințite de preot. Mai apoi, acestea sunt dăruite persoanelor bolnave, sau vecinilor ori persoanelor neajutorate.

Ce trebuie să faci de Sfântul Haralambie ca să fii ferit de rele tot anul

De asemenea, tot pe data de 10 februarie se face pomenirea celor adormiți, care au avut o moarte dificilă. Se mai spune că cei care aleg să nu lucreze de Sfântul Haralambie se bucură de sănătate pe tot parcursul anului și de asemenea sunt feriți de energiile negative, chiar dacă acest lucru nu e neapărat obligatoriu.

Printre altele, se recomandă ca pe 10 februarie să nu fie făcute treburi casnice, precum măturatul, curățenia sau cusutul, însă nici aceste lucruri nu sunt neapărat obligatorii, dar ne pot ferii de rele pe tot parcursul anului. O altă tradiție în acest sens este legată de hrana animalelor.

În zonele din Transilvania, oamenii au grijă să sfințească la biserică mălaiul, sau grânele. Acestea vor proteja animalele de boli întreg anul și de asemenea, vor aduce și mare noroc. Tradiția mai spune și că dacă în ziua de Sfântul Haralambie va ploua, același lucru se va întâmpla și în următoarele 40 de zile.

ADVERTISEMENT