Life

Sărbătoare cu cruce roșie pe 13 noiembrie 2022. Ce să nu faci de Sfântul Ioan Gură de Aur

Pe 13 noiembrie 2022, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Află ce nu e bine să faci cu ocazia acestei sărbători.
12.11.2022 | 22:30
Sarbatoare cu cruce rosie pe 13 noiembrie 2022 Ce sa nu faci de Sfantul Ioan Gura de Aur
Sfântul Ioan Gură de Aur, sărbătorit pe 13 noiembrie 2022. Foto: click.ro
ADVERTISEMENT

Este sărbătoare trecută cu cruce roșie în calendarul ortodox, duminică, 13 noiembrie 2022. Este vorba despre pomenirea unuia din cei trei Sfinți Ierarhi (Grigorie Teologul, Vasile cel Mare, Sf. Ioan Gură de Aur – sărbătoriți împreună pe 30 ianuarie): Sfântul Ioan Gură de Aur.

Sfântul Ioan Gură de Aur, pomenit pe 13 noiembrie. Ce să nu faci

Creștinii respectă o serie de orânduieli cu ocazia acestei zile, de care se leagă câteva interdicții și superstiții, unele respectate și azi mai ales în zonele rurale.

ADVERTISEMENT

Sfântul Ioan Gură de Aur a fost arhiepiscopul Constantinopolului într-o perioadă în care credincioșii erau prigoniți. Biserica Ortodoxă îl amintește pentru zestrea pe care acesta a lăsat-o creștinismului, care constă în nenumărate scrieri și învățături păstrate până în zilele noastre.

În această zi, este indicat ca enoriașii să meargă la biserică și să ducă merinde în memoria celor adormiți. Se spune că rugăciunile spuse pentru cei în neființă sunt mai puternice în această zi, iar Dumnezeu le iartă păcatele celor trecuți dincolo.

ADVERTISEMENT

Ziua trebuie cinstită prin smerenie, prin modestie, fără mese prea îndestulate sau excese bahice. Este bine să evităm carnea și să consumăm cât mai multe legume, daruri ale naturii.

Nu este bine să te cerți pe data de 13 noiembrie. Se zice că persoanele care se iau la harță în această zi vor avea 13 zile cu mare ghinion până la sfârșitul anului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nu e bine să speli haine sau să faci curățenie prin casă. Este considerat, în superstițiile de la țară mai ales, un mare păcat, o lipsă de respect față de sfântul pomenit.

Rugăciunea care se spune duminică

Se mai spune că e bine ca după ieșirea de la slujbă creștinii să împartă lucruri celor nevoiași, precum mâncare, haine, dulciuri pentru copii sau iconițe și mir sfințit.

ADVERTISEMENT

În această zi se rostește o rugăciune care are o putere extraordinară în iertarea păcatelor.

„Aceasta să fie treaba voastră, zice, ca în rugăciuni să mulțumiți lui Dumnezeu, și pentru cele văzute și pentru cele nevăzute, și pentru cele ce am făcut, fie de voie, fie de nevoie, și pentru împărăția cerurilor, și pentru gheenă și pentru necazuri, și pentru liniștea ce o avem. Căci acesta este obiceiul sfinților de a se ruga și a mulțimi pentru binefacerile comune”, este scurta rugăciune pe care e bine să o rostești pe 13 noiembrie.

ADVERTISEMENT