News

Șase avioane Typhoon staționate în România au doborât drone iraniene care se îndreptau spre Israel

Avioane de luptă ale Marii Britanii, staționate în România încă din luna martie, au ajutat Israelul să doboare drone și rachete de croazieră iraniene.
14.04.2024 | 22:08
Sase avioane Typhoon stationate in Romania au doborat drone iraniene care se indreptau spre Israel
Șase avioane Typhoon staționate în România au doborât drone iraniene care se îndreptau spre Israel. Foto: Digi 24
ADVERTISEMENT

Pentru Iran, atacul cu aproximativ 300 de drone și rachete a fost un eșec total, 99% dintre acestea fiind doborâte. Multe dintre ele nici măcar nu au apucat să intre în spațiul aerian al Israelului, fiind date jos în Siria sau ceruri străine. Sistemul Iron Dome israelian și-a dovedit încă o dată supremația absolută, însă a contat și ajutorul dat de prietenii Israelului.

Șase avioane Typhoon staționate în România au doborât drone iraniene

De exemplu, din România au zburat șase avioane Typhoon, ce aparțin Marii Britanii, care au doborât ca pe popice orice dronă sau rachetă au întâlnit. Conform Digi 24, cele șase avioane de luptă Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale Britanice (RAF) sunt staționate din 25 martie la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.

ADVERTISEMENT

Aceste avioane execută în mod normal misiuni de Poliție Aeriană sub comanda NATO, lucru confirmat de premierul britanic Rishi Sunak. Pe internet au apărut zeci de înregistrări cu jocul de lumini de pe cer, practic momentul în care sistemele anti aeriene distrugeau fără probleme rachetele și ”scuterele zburătoare” iraniene.

IDF a anunțat oficial că a interceptat 99% dintre acestea, inclusiv câteva ”zeci” de rachete balistice iraniene. Ulterior, armata israeliană a publicat mai multe imagini cu avioane de vânătoare care doboară dronele și rachetele, toate dronele și rachetele fiind doborâte în afara spațiului aerian al Israelului.

ADVERTISEMENT

Au participat la această misiune de curățare a cerului țări ca Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Iordania sau Franța. ”Iată cum arată o rată de interceptare de 99%. Imagini operaționale de la sistemul de apărare aeriană care protejează spațiul aerian israelian”, a transmis armata israeliană pe X.

Israelul a doborât drone iraniene în proporție de 99%

De altfel, premierul Rishi Sunak a confirmat că aviația militară britanică a doborât ”mai multe” drone iraniene. ”Pot confirma că piloţii noştri au doborât mai multe drone de atac iraniene”, a declarat Rishi Sunak într-un mesaj video. Între timp, Iranul s-a arătat mulțumit de ”lecția dată Israelului”, deși e neclar care a fost aceasta.

ADVERTISEMENT

“Doar câteva rachete au căzut pe teritoriul statului Israel, cu pagube ușoare la o bază militară din sud, cu pagube ușoare la nivelul infrastructurii“, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari. De altfel, singura grijă în zonă momentan era ca Israelul să nu riposteze și mai dur, pentru a nu escalada și mai mult situația.

Între timp, secretarul general al ONU, o organizație tot mai criticată și considerată perimată de mulți analiști politici, s-a arătat profund alarmat de efectul unei escaladări. “Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la nivelul întregii regiuni. Îndemn toate părțile să dea dovadă de maximă reținere pentru a evita orice acțiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”, a transmis Antonio Guterres.

ADVERTISEMENT

De altfel, direcția anti-israeliană a ONU a fost remarcată și de către ministrul israelian de externe care a numit ONU drept ”organizație anti-israeliană”. ”Sub conducerea sa, ONU a devenit o organizaţie antisemită şi anti-israeliană care adăposteşte şi încurajează terorismul”, a scris Israel Katz pe platforma X”.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut...
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe:...
Bruneta asaltată de milionari a dezvăluit cum încearcă bărbaţii însuraţi să o agaţe: Întotdeauna găsesc o cale
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Se dau VOUCHERE pentru RENOVAREA locuințelor. UNDE se depun CERERILE
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Weekend compromis în România. Veștile de la ANM strică toate planurile
Weekend compromis în România. Veștile de la ANM strică toate planurile
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de...
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion