Life

Satul din România care a dispărut de pe hartă. Astăzi nu mai trăiește niciun român aici

Satul din România care a dispărut de pe harta României și nimeni nu mai locuiește aici. Ce s-a întâmplat cu această așezare.
21.04.2024 | 14:00
Satul din Romania care a disparut de pe harta Astazi nu mai traieste niciun roman aici
Satul care a dispărut de pe harta României. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Satul din România care a dispărut de pe harta țării. În prezent, nimeni nu mai trăiește aici. Așezarea a fost achiziționată de un om de afaceri, acum ceva timp.

Satul din România care a dispărut de pe harta țării și niciun român nu mai locuiește aici

Este vorba despre satul Roșia, aflat în județul Hunedoara. Până acum câțiva ani, singurul locuitor de aici era un bătrân, Aron Truță, însă membrii familiei l-au luat cu ei la Orăștie, după cum a spus primarul comunei Balșa.

ADVERTISEMENT

Un alt fost localnic, Vasile, a locuit o perioadă într-o casă mică din satul Roșia. În ultimii ani, însă, nimeni nu mai locuiește aici, deoarece satul a fost dezafectat în perioada regimului comunist, alături de altele.

Mulți dintre foștii localnici au plecat la muncă la Orăștie, apoi s-au stabilit acolo. Foarte puțini dintre aceștia au revenit în satul natal, potrivit primarului comunei Balșa, Traian Jude.

ADVERTISEMENT

“Aceste sate au fost dezafectate în anii ’80 de regimul comunist. Mulți localnici au plecat să lucreze la Orăștie și în cele din urmă s-au stabilit acolo. Puțini s-au întors în locurile natale”, spune primarul Traian Jude, potrivit Adevărul.

Omul de afaceri Emil Părău, născut în Roșia, este cel are a achiziționat casele vechi și terenurile de aici. În prezent, afaceristul este stabilit în Valea Jiului.

ADVERTISEMENT

Acesta este proprietar de turme de oi, dar are, de asemenea, afaceri în turism și industria lemnului. Emil Părău a spus că are în plan restaurarea gospodăriilor vechi deoarece vrea să readucă la viață micul sat pentru a-l transforma într-o destinație turistică.

Drumul spre satul Roșia din Hunedoara este, în prezent, mai accesibil decât era cu mult timp în urmă. Așezarea se află acum în grija crescătorilor de animale și a unor localnici care au grijă să nu apară furturi sau distrugeri în locuințele vechi.

ADVERTISEMENT

De ce unele sate au dispărut în timpul regimului comunist

În anii ’70, la fel la Roșia, un alt sat a dispărut de pe harta țării, alături de alte peste 3.000 de sate, este Bunești. Acestea au fost considerate de Ceaușescu “neviabile” și “iraționale”, iar în jurul anului 1980 a început dezafectarea lor.

Dezafectarea era prevăzută pentru satele mici, care nu aveau prea mulți locuitori și nici condiții de dezvoltare. “Legea privind sistematizarea teritoriului şi localităţilor urbane şi rurale” a fost adoptată pe 1 noiembrie 1974.

De-a lungul timpului, oamenii au părăsit aceste așezări. Terenurile și pășunile au ajuns să fie destinate, apoi, agriculturii și creșterii animalelor.

ADVERTISEMENT