News

Satul din România care ar putea fi declarat „cel mai frumos din lume”. Are doar 200 de locuitori

Localitatea este vizitată anual de turiști. Oamenii se bucură de liniște, peisaje spectaculoase, dar și de trasee turistice.
09.09.2023 | 13:00
Satul din Romania care ar putea fi declarat cel mai frumos din lume Are doar 200 de locuitori
Satul din România care ar putea fi declarat „cel mai frumos din lume”. Foto Facebook Eibenthal - Czech Village in Romania - Restaurant / Beerhouse / Penzion
ADVERTISEMENT

Satul din România care ar putea fi declarat „cel mai frumos din lume”. Este vorba de o localitate din județul Mehedinți care a intrat în cursa desfășurată sub egida Organizației Mondiale a Turismului.

Satul din România care ar putea fi declarat „cel mai frumos din lume”

Eibenthal este un sat din comuna Dubova, aflat în extremitatea sudică a județului Mehedinți. Comunitatea este mică. Nu mai mult de 212 suflete trăiesc aici. Deși nu este o localitate mare, este vizitată anual de mii de turiști.

ADVERTISEMENT

Oamenii care vizitează satul se bucură de liniște, peisaje spectaculoase, obiceiuri și tradiții transmise din generație în generație, dar și traseele turistice create în ultima perioadă de comunitatea de aici.

Eibenthal a fost fondat în 1827, cu prilejul celui de-al doilea val de colonizări cu cehi, în scopul colonizării zonei de frontieră a Imperiului Austro-Ungar. De altfel, în prezent localitatea este considerară drept „o insulă lingvistică a minorității cehe.”

ADVERTISEMENT

Populația de atunci a venit fiind convinsă de habsburgi că oamenii nu vor fi înrolați în armată și că vor primi pământ și un acoperiș deasupra capului. Locuitorii se ocupau cu exploatarea lemnului și mineritul.

În ultimele decenii, foarte mulți locuitori au plecat din Eibenthal în orașele din România sau în Cehia. În anul 1934 trăiau aproximativ 600 de oameni aici, iar în 2000 mai erau doar 300 de locuitori. Acum, satul este cămin pentru 212 suflete.

ADVERTISEMENT

În Eibenthal nu se fură. Locuitorii lasă banii la poartă pentru șoferul care le aduce pâine

În anul 2020, în sat nu exista niciun magazin. Astfel, mașina de pâine ajungea de trei ori pe săptămână aici. Pentru că de multe ori venea la ore la care oamenii nu erau acasă, ci plecați la lucru, locuitorii lăsau, fără nicio grijă, banii în sacoșe, conform Antena 3.

„Eibenthal este un sat de etnie cehă, nu ne furăm căciula unii la alţii şi acest obicei îl avem din 1996. Aprovizionarea cu pâine se face din comuna Sviniţa de la aproximativ 20 de kilometri, se distribuie de trei ori pe săptămâni, marţi, joi şi sâmbătă.

ADVERTISEMENT

Oamenii pun banii în plasă. Nu aşteaptă să vină maşina. Când vine şoferul îi pune pâinea şi omul şi-o ia când poate. Ei au găsit această metodă de a pune plasele agăţate pe stâlpi, din cauza faptului că maşina cu pâine vine când ei nu sunt acasă. Nu s-au plâns niciodată că li s-a furat ceva”, spuneau autoritățile locale, la vremea respectivp, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT
Tags: