News

Satul din România care s-a umplut de urși. Niciun om nu mai iese pe stradă la lăsarea întunericului

Situație critică în Valea Izvoarelor din Mureș. Sătenii cer intervenția autorităților pentru a scăpa de urșii care i-au terorizat
13.03.2024 | 07:26
Satul din Romania care sa umplut de ursi Niciun om nu mai iese pe strada la lasarea intunericului
Alertă în Mureș. Locuitorii unui sat din Târgu Mureș sunt terorizați de doi pui de urși. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Panica s-a instalat într-un sat din Mureș după ce doi pui de urs au început să coboare zilnic printre casele oamenilor pentru mâncare. Aceste animale sălbatice au coborât în localitate la căderea serii timp de mai mult de o săptămână și au provocat deja pagube serioase, ucigând mai multe oi și un câine.

Sat plin de urși în Târgu Mureș

De săptămâna trecută, locuitorii din Valea Izvoarelor nu mai au parte de liniște după înserare. Satul, situat la doar 20 de kilometri de Târgu Mureș, este bântuit de doi pui de urși care nu sunt monitorizați de paznicul de vânătoare. Ultima dată când au fost văzuți, au distrus gospodăriile, ucigând șase oi și rănind altele.

ADVERTISEMENT

Primarul de la Sânpaul, Simon Istvan, a declarat pentru Observator că s-a dublat efectivul poliției locale și se patrulează permanent pentru a asigura protecția cetățenilor.

„Sunt speriaţi (n.r. oamenii), nu se mai plimbă nimeni când se întunecă. Am dublat personalul de la poliţia locală şi patrulăm non-stop. Am mers cu sirene, prin amplificator au strigat să intre cetăţenii în curte, să se baricadeze”, a declarat primarul pentru Observator.

ADVERTISEMENT

Urșii se plimbă liber prin centrul satului

Înainte de a ajunge la gospodăriile pe care le-au atacat, urșii au trecut pe lângă căminul cultural. În acel moment, 60 de copii, membri ai unui ansamblu de dansuri, se aflau în clădire.

Au privit înspăimântați pe fereastră cum animalele sălbatice treceau la câțiva metri de ei. Din fericire, în acel moment curtea era goală, deoarece gardul din spate lipsea.

ADVERTISEMENT

Lângă satul plin de urși se află păduri în care sunt monitorizați 9 urși adulți. Cei doi pui, de cel mult 3 ani, au fost recent relocați în zonă și par să nu aibă frică de nimic, mai arată sursa citată. Un câine se numără printre animalele ucise.

Localnicii afectați de atacurile urșilor vor primi compensații financiare, dar autoritățile locale cred că este necesară o modificare a legii: ultima dată când s-a permis împușcarea unui urs în zona comunei Sânpaul a fost în 2019, când un cioban a fost ucis.

ADVERTISEMENT

Un studiu comandat de Ministerul Mediului în primăvara anului trecut arăta că în România trăiesc peste 8.000 de urși. Doar 426 dintre aceștia pot fi vânați anual, iar puii nu se află printre aceștia.

ADVERTISEMENT