Life

Satul din România în care oamenii trăiesc neobișnuit de mult: „Ne-am dat seama că avem în fața noastră o comoară”

Satul din România în care oamenii au descoperit secretul longevității. Locuitorii de aici trăiesc neobișnuit de mult. Care este localitatea?
07.12.2023 | 22:42
Satul din Romania in care oamenii traiesc neobisnuit de mult Neam dat seama ca avem in fata noastra o comoara
Satul din România unde oamenii trăiesc neobișnuit de mult. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

O zonă din Ținutul Buzăului, ce în anul 2022 a fost declarat Geoparc Internațional UNESCO, se află un sat în care locuitorii trăiesc neobișnuit de mult. Care sunt secretele longevității oamenilor.

Satul din România unde oamenii trăiesc neobișnuit de mult

Și în România există acele locuri denumite zone albastre, unde oamenii trăiesc foarte mult. Potrivit datelor statistice oferite de primăria din Mânzălești, din Ținutul Buzăului, dintr-un total de 2000 de locuitori, 40 au vârste mai mari de 90 de ani.

ADVERTISEMENT

În procente, asta înseamnă 2% din populație. Incidența este una neobișnuită, de patru ori mai mare comparativ cu media națională din România. Potrivit ultimului recensământ, din cei 19,053 de milioane de locuitori, 102.000 de persoane sunt trecute de 90 de ani, mai exact 0,5 din populație.

Dar procentul din Mânzălești poate fi cu ușurință comparat cu cel din zonele albastre celebre, precuminsula grecească Ikaria, Sardinia, din italia sau peninsula Nicoya, din Costa Rica.

ADVERTISEMENT

Secretul longevității locuitorilor a fost studiat de Asociația Ținutul Buzăului, în colaborare cu Digi World. O dată cu eforturile noastre, și ale partenerilor noștri, de a introduce Ținutul Buzăului în grupul select al Geoparcurilor UNESCO am descoperit în regiune adevărate comori, care depășesc zona atracțiilor turistice sau gastronomice și intră în sfera bunăstării și calității vieții la care aspirăm cu toții.

Primele episoade realizate de Digi World în parteneriat cu noi au dezvăluit un filon de longevitate surprinzător, pe care am hotărât să-l explorăm prin noi filme documentare realizate în cadrul unui proiect al Geoparcului. Vrem să scoatem la lumină toate aceste lucruri pentru ca românii și întreaga lume să afle despre ele”, a declarat Răzvan-Gabriel Popa, manager al Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, conform digi24.ro. 

ADVERTISEMENT

Care sunt secretele longevității

Pentru a avea o viață atât de lungă, locuitorii din Mânzălești duc un stil de viață sănătos, consumă alimente curate, cultivate în propria grădină, țin post, mănâncă și beau moderat și fac mișcare.

În plus, la toate acestea contribuie și aerul nepoluat, sarea, relieful, pădurile și vibrația deosibită a ținutului. Totuși, viața această simplă este pe cale de dispariție, căci tinerii preferă să locuiască la oraș.

ADVERTISEMENT

O serie de documentare intitulate „Ținutul, bucată cu bucată” au scos la iveală frumusețile satului din România. „Ne-am dat seama că am avem în fața noastră o comoară, ceva foarte prețios: am reușit să descoperim și să filmăm repere umane veritabile, de la care putem reînvăța cum să ducem o viață sănătoasă, independentă până la adânci bătrâneți, în pace cu sine și cu mediul înconjurător.

Toate acestea într-o lume modernă în care prezervarea naturii și sustenabilitatea au devenit niște urgențe. Nu ne vom opri aici: vom continua să stăm de vorbă cu oamenii zonei, să le ascultăm sfaturile.

Îi vom filma în timp ce-și duc viața așa cum știu de decenii, ca să le descoperim incredibila vitalitate, longevitate, înțelepciune și reziliență. Vom reînvăța ce am uitat: să trăim în armonie cu natura. Mult și bine”, a spus Anca Grădinariu, realizatoare Digi World și membră a Asociației Ținutul Buzăului.

ADVERTISEMENT