Life

Satul uimitor din Țara Hațegului. Totul a fost construit la îndemnul lui Arsenie Boca

Locul unic din România, amenajat după indicațiile călugărului Arsenie Boca. Este un adevărat muzeu de istorie situat în aer liber
18.01.2024 | 15:51
Satul uimitor din Tara Hategului Totul a fost construit la indemnul lui Arsenie Boca
Satul Hățăgel este un loc unic în România. Sursa foto: captură video/ adevărul.ro
ADVERTISEMENT

Țara Hațegului este o zonă uimitoare unde orice român trebuie să ajungă, măcar o dată în viață. Peisajele de aici par desprinse din povești și fiecare loc în parte are istoria lui. Tot în Țara Hațegului se află și un sat care a atras atenția tuturor datorită modului în care arată.

Satul unic din România împodobit cu numeroase monumente din piatră

România nu duce deloc lipsă de peisaje minunate care, pur și simplu, îți taie respirația. Diversitatea formelor de relief face ca la noi în țară să existe multe locuri speciale care au în spate o istorie interesantă.

ADVERTISEMENT

Din această categorie face parte și satul Hățăgel despre care nu multă lume a auzit. Acesta se află situat în Țara Hațegului, iar cei care vor să ajungă aici pot lua ca reper două monumente extrem de valoroase. Biserica medievală Densuș și Ulpia Traiana Sarmziegetusa.

Satul Hățăgel este cunoscut datorită faptului că aici se găsesc numeroase monumente din piatră. Acesta a fost ridicat în jurul unor ruine vechi, iar prezența pietrelor datează încă de pe vremea romanilor.

ADVERTISEMENT

În satul Hățăgel, arheologii au făcut descoperiri uimitoare. Aici, în locul situat între Biserica medievală Densuș și Ulpia Traiana Sarmziegetusa au fost găsite inclusiv rămășițele unui castru roman.

Despre istoria bogată a satului din Țara Hațegului au vorbit multe persoane importante, printre care și preotul Jacob Radu. În 1913, acesta consemna faptul că în locul numit Grădiștioara s-au găsit ruinele unei cetăți romane.

ADVERTISEMENT

Satul Hățăgel, ridicat la îndemnul călugărului Arsenie Boca

Satul Hățăgel este mic din punct de vedere al populației, dar este bogat în istorie. Momentan, 200 de persoane populează această zonă și pare că duc o viață liniștită printre monumentele ce amintesc de vremurile de altă dată.

Având în vedere că aici au fost numeroase cetăți romane, nu este de mirare că o mare parte din rămăsițele lor se află chiar în fundațiile caselor din prezent. De altfel, faptul că istoria continuă să se îmbine cu prezentul face din satul Hățăgel o așezare unică în România.

ADVERTISEMENT

Biserica din sat este și ea specială. Pietrele din care a fost construită au fost aduse tocmai din Ulpia Traiana Sarmziegetusa. Există voci care contrazic proveniența acestora și consideră că materialele de construcție provin chiar din satul învecinat.

Turiștii care vor să ajungă să admire Biserica medievală vor merge pe un drum unic, unde vor avea ocazia să admire un peisaj spectaculos. Din loc în loc, localnicii au pus pietre de mari dimensiuni pe care se sprijină cruci vechi, în memoria celor care au murit pe front în Primul Război Mondial.

Pe vremuri, în zonă se aflau două biserici, însă pe ruinele uneia dintre ele a fost ridicat un monument din piatră. Legenda spune că însuși Arsenie Boca a îndrumat un vechi episcop să își îndrepte atenția asupra pietrelor și că, în acest fel, a luat naștere muzeul de piatră în aer liber.

ADVERTISEMENT