Life

Locul din România pe care trebuie să-l vezi neapărat. Puțină lume știe de el, deși e de o frumusețe aparte. Oamenii de aici vorbesc o limbă știută numai de ei

Locul din România care este superb în orice anotimp, dar despre care puțină lume știe. Trebuie să îl vezi măcar o dată în viață.
14.01.2024 | 08:00
Locul din Romania pe care trebuie sal vezi neaparat Putina lume stie de el desi e de o frumusete aparte Oamenii de aici vorbesc o limba stiuta numai de ei
Locul din România de o frumusețe deosebită de care puțini oameni. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cascada Vălul Miresei este una dintre cele mai frumoase din România, dar puțină lume știe despre acest loc. Este de o frumusețe deosebită și poate fi vizitată în orice anotimp. Unde se află și cum poți ajunge la ea.

Locul din România unde trebuie să ajungi măcar o dată-n viață

Cascada Vălul Miresei este una dintre cele mai spectaculoase din România și cea mai reprezentativă pentru Munții Apuseni. Aceasta mai este cunoscută și sub numele de Cascada Răchițele.

ADVERTISEMENT

Obiectivul turistic se află pe Valea Stânciului, în aria localității Răchitele, mai exact la 6 kilometri, din comuna Mărgău, în județul Cluj. De fapt, de la Cluj, sunt de parcurs 68 de kilometri până la cascada superbă.

Drumul este accesibil cu mașina până la un kilometru depărtare de cascadă, o cădere spectaculoasă de apă de aproximativ 30 de metri. De altfel, se află la o înălțime de 1000 de metri.

ADVERTISEMENT

În jurul său se află un masiv stâncos, iar la baza treptei de sus există o scobitură adâncă cu diametrul de 10 metri care asigură dispersia apei, ce o face să se asemene cu un voal, de aici provenind și numele.

Cascada Vălul Miresei este superbă în orice anotimp, dar în timpul iernii, peretele de stâncă îngheață, astfel că drumul devine un loc excelent de escaladat pe gheață pentru pasionații de sporturi extreme.

ADVERTISEMENT

Care este legenda cascadei

În jurul locului există chiar și o legendă. Se spune că în vremuri de mult trecute o mireasă a căzut de pe stâncile din apropiere cascadei, iar voalul său a rămas prins. Șocați de ceea ce s-a întâmplat, nuntașii s-au oprit și au plâns zile în șir până s-a format o cascadă.

Ceea ce se întâmplă, de fapt, este că locul are o formă asemănătoare. Cei care care ajung în zonă vor fi surprinși să descopere și faptul că locuitorii din comuna Mărgău au propriul grai, cunoscut sub numele de limba gomoțască sau gumuțască.

ADVERTISEMENT

Limba a fost inventată de geamgii din zonă, pe timpuri, pentru a nu putea fi înțeleși de oamenii din împrejurimi, iar în zilele noastre este cunoscută ca fiind un argou rural din România, notează newsweek.ro.

De asemenea, de la Cascada Voalul Miresei există mai multe trasee montane. Unul dintre ele este Răchițele – Cascada Vălul Miresei. Startul este de la punctul Salvamont, se urcă pe vf. Lespezi. Coborârea în sat se face pe Dealul Măcrişului, trecând pe lângă biserica satului, se ajunge pe Valea Stanciului şi de acolo până la Cascada Valul Miresei.

Un altul este Răchiţele-Vlădeasa: Punct Salvamont – Valea Stanciului – Ponorul de la Tău – Făget – Pietrele albe – Dealul Petrieni – Refugiul Vlădeasa – Dl Chicera Orzaşilor – Valea Răcadului cu V. Zănoghii – Dosu Răcadului – Biserica Frăsinetanilor – Vf. Cetăţii – Vf. Lespezi – Punct Salvamont-Poiana Lespezi – Vârful Lespezi – Creasta Estică – Peştera Mică.

ADVERTISEMENT