News

Satul unde femeile fac legea: ”Dacă am fi lăsat moştenirea soților, ar fi risipit-o!”. Bărbații s-au obișnuit cu situația

Într-un sat din Grecia legea le oferă control total femeilor, conform unei tradiții vechi de sute de ani, în timp ce bărbații sunt mereu în umbra femeilor.
09.06.2023 | 18:01
Satul unde femeile fac legea Daca am fi lasat mostenirea sotilor ar fi risipito Barbatii sau obisnuit cu situatia
Satul unde femeile fac legea. Foto: greekreporter.com
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, nimeni nu spune că acest lucru ar fi rău, pentru că e vorba de o orânduire care datează de prin 1500, iar oamenii sunt foarte împăcați cu situația. Mai în glumă, mai în serios, femeile spun că nu au putut să riște să ofere puterea bărbaților pentru că aceștia ar fi risipit-o, la fel cum ar fi făcut cu averile familiilor.

Satul unde femeile fac legea

În nordul insulei Karpathos din Marea Egee, în satul Olympos, se regăsește una dintre puținele societăți matriarhale din Grecia, care nu poate fi schimbată nici măcar de noul mers al lucrurilor. Conform AFP, aici locuiesc puțin peste 300 de locuitori, însă femeile fac legea și bărbații ascultă cuminți.

ADVERTISEMENT

”Aici, femeile sunt la conducere!”, povestește cu mândrie o săteancă. La câțiva metri distanță, soțul Giannis aprobă dând din cap, în timp ce pictează icoane. ”Soţul meu nu ştie să facă nimic fără mine, nici măcar declaraţia lui de impozit”, afirmă cu tărie femeia în vârstă de 60 de ani. Tradiția de aici e neschimbată de sute de anii, unii spun că din epoca bizantină.

Cu toate că otomanii au ocupat insula în 1538, sau italienii au fost cuceritori în perioada 1912 – 1944, Olympos rămâne fidel tradițiilor din Grecia antică. Satul a fost mereu izolat de restul insulei, până prin 1980, când autoritățile au construit un drum care să lege satul de restul lumii. Oamenii nu s-au opus, însă nici nu au îmbrățișat schimbarea.

ADVERTISEMENT

Mii de turiști ajung acum în Olympos, an de an, atrași de acest mod de viață. ”Acest sistem de moştenire era foarte avansat în comparaţie cu restul Greciei. Moştenirea mamei îi revine fiicei mai mari”, a explicat Giorgios Tsampanakis, un cunoscut istoric născut în acest sat, situat undeva între Creta și Rodos.

Rigopoula Pavlidis se mândrește că mama sa i-a lăsat moștenire peste 700 de măslini, conform tradiției și legii de acolo. ”Familiile nu aveau suficiente bunuri pentru a le împărţi între toţi copiii. Şi, dacă am fi lăsat moştenirea bărbaţilor, ar fi risipit-o!”, glumeşte femeia. Tradiția prevede ca după căsătorie bărbatul să se mute în locuința femeii și să asculte cu sfințenie tot ce i se spune.

ADVERTISEMENT

Mai mult, femeile își transmit mai departe numele și prenumele. ”Fiica cea mare preia prenumele bunicii materne, spre deosebire de restul Greciei, unde este preluat prenumele bunicii paterne”, explică istoricul Giorgos Tsampanakis. ”Multe femei poartă încă numele de familie al mamei lor, nu pe cel al soţului”, a adăugat bărbatul.

Istoricul punctează că undeva prin anii 1950 emigrarea bărbaților în SUA sau alte țări din Europa au lăsat femeile singure, care au fost nevoite să se descurce singure. De exemplu, în satul Avlona de lângă Olympis, Anna Lentakis este printre cei mai respectați agricultori din zonă, femeia de 67 de ani având totodată o cantină cochetă unde servește mâncare turiștilor.

ADVERTISEMENT

”Nu am avut de ales decât să muncim. Era singura noastră modalitate de a supravieţui”, explică femeia. La fel ca și în cazul celorlalte femei din sat, afacerea familiei i-a aparținut mamei sale, după care va ajunge în posesia fiicei. ”Îmi place să spun că bărbatul este capul familiei, iar femeia gâtul. Ea este cea care ghidează deciziile luate de bărbat”, se laudă Marina, fiica femeii.

ADVERTISEMENT
Tags: