Sporturi

Curg reacţiile dure la adresa organizatorilor de la WTA Roma după ce Halep a primit cu 10 euro mai puţin decât Djokovic!

23.09.2020 | 13:17
Curg reactiile dure la adresa organizatorilor de la WTA Roma dupa ce Halep a primit cu 10 euro mai putin decat Djokovic
ADVERTISEMENT

Simona Halep a triumfat pe zgura de la Foro Italico, la a treia încercare de a se impune la Internaţionalele Italiei. Românca a jucat doar un set şi câteva ghemuri din cel de-al doilea cu cehoaica Karolina Pliskova, care s-a retras, acuzând probleme de sănătate care o împiedicau să poată oferi o replică decentă lui Halep.


UPDATE, 23 septembrie, ora 13:00 / Continuă să apară o mulţime de comentarii pe reţelele de socializare după ce organizatorii turneului de la Roma au acordat un premiu Simonei Halep cu 10 euro mmai puţin decât învingătorul de la masculin, Novak Djokovic.

ADVERTISEMENT

Pandemia de COVID 19 a avut serioase repercusiuni şi în plan financiar asupra tuturor turneelor de tenis desfăşurate după reluarea activităţii competiţionale. Aşa va fi şi la Roland Garros, aşa a fost şi acum la Internaţionalele de la Roma, unde valoarea premiilor a fost redusă la jumătate la feminin şi aproape la sfert la masculin.

Ben Rothenberg a luat atitudine

La masculin învingătorul Novak Djokovic s-a ales cu un cec în valoare de 205.200 euro, în timp ce campioana Simona Halep a primit cu 10 euro mai puţin. Suficient pentru ca internauţii să ia foc la adresa organizatorilor pentru faptul că nu s-a acordat aceeaşi sumă.

ADVERTISEMENT

Celebrul jurnalist şi expert în tenis de la New York Times, Ben Rothenberg, a comentat situaţia pe reţelele sociale.

“Extrem de hilar este că Roma, turneu cu premii inegale de multă vreme, a fost foarte aproape de a oferi premii egale campionilor de la feminin şi masculin, dar ulterior a decis să reducă premiul de la feminin cu 10 euro, pentru a menţine, totuşi, bărbaţii în frunte, chiar şi puţin.”, a scris Ben Rothenberg.

ADVERTISEMENT

Tara Moore vrea cinci seturi şi la femei

  “10 euro e o diferenţă oribilă. Doar dacă nu cumva ATP şi WTA nu au ştiut de la început cât plăteşte celălalt. Asta nu e o discuţie despre premii egale, şi chiar nu mă interesează asta, este mai degrabă o observaţie de bun simţ la un anumit detaliu”, a scris şi Gill Gross, un alt expert american în tenis.

“Acum vor interveni cei care susţin că şi femeile ar trebui să joace 5 seturi. Dar ştiu ei că femeile vor să joace 5 seturi, dar în fiecare an organizatorii de Grand Slam spun să jucăm tot 3, din raţiuni de programare? Repet: FEMEILE AR FI BUCUROASE SĂ JOACE 5 SETURI ŞI SĂ FIE PLĂTITE EGAL.”, a reacţionat şi jucătoarea de tenis Tara Moore.

ADVERTISEMENT

Urmează ultimul turneu de Grand Slam al anului, cel de la Roland Garros, mutat la sfârşit de septembrie şi început de octombrie din motive de pandemie de coronavirus, turneu la care Simona Halep, în absenţa liderului mondial, australianca Ashleigh Barty şi a altor jucătoare de top, este considerată principala favorită.

Simona a început, conform obiceiului, cu frâna de mână trasă în meciul cu Paolini din primul tur, după care a crescut de la meci la meci, iar cel mai dificil obstacol a fost semifinala cu Garbine Muguruza, în care s-a impus cu 2-1.

Organizatorii, acuzaţi de misoginism

”Oamenii care au făcut diferenţa la premii sunt misogini. Punct” – este mesajul de pe Twitter al unui fan al Simonei. Iar altul a adăugat: “Parcă zici că au avut aşa mare nevoie de acei 10 euro pentru a se simţi mai bărbaţi”

Diferenţa este absolut ridicolă, însă fanii Simonei consideră că şi aşa s-a comis o nedreptate. Anul trecut campionul la masculin, spaniolul Rafael Nadal, a primit un cer în valoare de 958.055 euro, iar Karolina Pliskova, învingătoare la feminin, unul de 523.858, deci aproape dublu.

Premii egale doar în turneele de Grand Slam

Anul acesta totalul banilor repartizaţi pentru premiile din turneul masculin a atins cifra de 3,47 milioane euro, mai mult decât jumătate din ceea ce s-a dat anul trecut, iar la femei de 1,69 milioane, 50 la sută mai puţin faţă de ediţia 2019.

Doar organizatorii turneelor de Grand Slam au decis să acorde premii egale la bărbaţi şi femei, începând de la primele faze ale competiţiei, pentru a nu exista discriminări. Însă în marile turnee de 1000 şi 500 puncte această egalitate nu se aplică.

ADVERTISEMENT