Life

Scandal imens între Gheorghe Turda și Grigore Leșe. Solistul a făcut acuzații dure: „A rămas corigent și face pe marele dascăl”

Gheorghe Turda este foc și pară pe Grigore Leșe, după ce acesta a declarat că piesa ”Așa-i românul” face parte din folclorul maghiar.
08.12.2023 | 07:07
Scandal imens intre Gheorghe Turda si Grigore Lese Solistul a facut acuzatii dure A ramas corigent si face pe marele dascal
Cei doi artiști sunt la cuțite/ foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este scandal mare între Gheorghe Turda și Grigore Leșe! Interpretul de muzică populară maramueșean a luat foc când a auzit ce a putut să declare colegul lui de breaslă. Mărul discordiei: melodia ”Așa-i românul”!

Gheorghe Turda sare la gâtul lui Grigore Leșe

Gheorghe Turda este foc și pară pe Grigore Leșe, după ce cântărețul a spus că piesa ”Așa-i românul” face parte din folclorul unguresc, nicidecum din cel românesc. Supărat, Gheorghe Turda a intervenit și a dat de pământ cu acesta.

ADVERTISEMENT

Interpretul  român de muzică tradițională, Grigore Leșe, a povestit că a interpretat melodia respectivă alături de Dumitru Fărcaș, în piața din Cluj, pe vremea când erau foarte tineri. Pe de altă parte, Gheorghe Turda precizează că piesa ”Așa-i românul” este una patriotică.

De la ce a pornit scandalul

„Nicio relevanță pentru publicul larg! Deci, întrebarea cine se pune este ‘Cine au venit primii în Ardeal, ungurii sau românii?’. El poartă costum unguresc, de aceea ține cu ei. Nu are nimic românește din locul lui, nici măcar veșmintele lui. Ținuta e ungurească toată! Părintele Gagea a lansat prima dată cântecul acesta, la Cenaclul Flacăra.

ADVERTISEMENT

Iar eu, în 1970, când Furdui sau Veta încă nici nu se născuseră, eu eram student la Cluj. Nu era 1 Decembrie atunci, era 24 ianuarie. Era Unirea mică. Și eu, Gheorghe Turda cu Dumitru Fărcaș, în centrul orașului Cluj, lângă statuie, după ce am cântat această piesă, am fost ‘bumbăciți’ de unguri cu bulgări de zăpadă și pietre în bulgăre. Eu cântam cu Fărcaș”, a declarat Gheorghe Turda pentru Viva.ro.

Solistul afirmă că Leșe era corigent la Conservator

Renumitul artist nu s-a rezumat doar la melodia respectivă, ci a mai specificat că rapsodul Grigore Leșe ar fi rămas repetent de șapte ori la Conservator, pentru că lipsea foarte mult de la cursuri.

ADVERTISEMENT

„E melodie românească, nicidecum ungurească. Pentru că ei nu au de unde să știe, ardelenii, că e muzică ungurească. El nu știe vioara, știe doar teoria. El a rămas corigent de șapte ori la Conservator, nu o dată. De șapte ori a rămas repetent! De abia l-a trecut profesorul meu de canto.

Era rector pe atunci. Pentru că Leșe era prieten cu paharul și nu prea venea pe la ore. Și atunci a rămas repetent de șapte ori. Toată lumea știe asta! Și el face pe teoreticianul și marele dascăl. Hai să fim seroși! Să nu se pună nimeni cu Turda, că eu le spun la toți, spun adevărul. Pentru că ei le înfloresc în felul lor”, a mai declarat Gheorghe Turda, pentru sursa citată anterior.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Turda se îmbogățește de Revelion

În cei 40 de ani de carieră, Gheorghe Turda și-a încântat fanii din țară, dar și de peste hotare. La cei 75 de ani ai săi, interpretul de muzică populară are un tonus de invidiat și face show la evenimentele la care este invitat. De sărbătorile de iarnă, acesta are agenda plină!

„De Revelion, voi cânta în localuri de pe Valea Prahovei, în Sinaia, în Predeal și în Poiana Brașov, am 4 recitaluri, până în prezent, dar s-ar putea să ajung la șase, vedem, în alți ani aveam și câte 11. De Revelion se plătește dublu, ceea ce mulți artiști nu știu să ceară, trebuie să fie dublu plătit, pentru că este concurență mare și sunt multe solicitări”, a declarat îndrăgitul solist pentru Playtech.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: