Life

Scandal imens între Gheorghe Turda și Grigore Leșe. Solistul a făcut acuzații dure: „A rămas corigent și face pe marele dascăl”

Gheorghe Turda este foc și pară pe Grigore Leșe, după ce acesta a declarat că piesa ”Așa-i românul” face parte din folclorul maghiar.
08.12.2023 | 07:07
Scandal imens intre Gheorghe Turda si Grigore Lese Solistul a facut acuzatii dure A ramas corigent si face pe marele dascal
Cei doi artiști sunt la cuțite/ foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este scandal mare între Gheorghe Turda și Grigore Leșe! Interpretul de muzică populară maramueșean a luat foc când a auzit ce a putut să declare colegul lui de breaslă. Mărul discordiei: melodia ”Așa-i românul”!

Gheorghe Turda sare la gâtul lui Grigore Leșe

Gheorghe Turda este foc și pară pe Grigore Leșe, după ce cântărețul a spus că piesa ”Așa-i românul” face parte din folclorul unguresc, nicidecum din cel românesc. Supărat, Gheorghe Turda a intervenit și a dat de pământ cu acesta.

ADVERTISEMENT

Interpretul  român de muzică tradițională, Grigore Leșe, a povestit că a interpretat melodia respectivă alături de Dumitru Fărcaș, în piața din Cluj, pe vremea când erau foarte tineri. Pe de altă parte, Gheorghe Turda precizează că piesa ”Așa-i românul” este una patriotică.

De la ce a pornit scandalul

„Nicio relevanță pentru publicul larg! Deci, întrebarea cine se pune este ‘Cine au venit primii în Ardeal, ungurii sau românii?’. El poartă costum unguresc, de aceea ține cu ei. Nu are nimic românește din locul lui, nici măcar veșmintele lui. Ținuta e ungurească toată! Părintele Gagea a lansat prima dată cântecul acesta, la Cenaclul Flacăra.

ADVERTISEMENT

Iar eu, în 1970, când Furdui sau Veta încă nici nu se născuseră, eu eram student la Cluj. Nu era 1 Decembrie atunci, era 24 ianuarie. Era Unirea mică. Și eu, Gheorghe Turda cu Dumitru Fărcaș, în centrul orașului Cluj, lângă statuie, după ce am cântat această piesă, am fost ‘bumbăciți’ de unguri cu bulgări de zăpadă și pietre în bulgăre. Eu cântam cu Fărcaș”, a declarat Gheorghe Turda pentru Viva.ro.

Solistul afirmă că Leșe era corigent la Conservator

Renumitul artist nu s-a rezumat doar la melodia respectivă, ci a mai specificat că rapsodul Grigore Leșe ar fi rămas repetent de șapte ori la Conservator, pentru că lipsea foarte mult de la cursuri.

ADVERTISEMENT

„E melodie românească, nicidecum ungurească. Pentru că ei nu au de unde să știe, ardelenii, că e muzică ungurească. El nu știe vioara, știe doar teoria. El a rămas corigent de șapte ori la Conservator, nu o dată. De șapte ori a rămas repetent! De abia l-a trecut profesorul meu de canto.

Era rector pe atunci. Pentru că Leșe era prieten cu paharul și nu prea venea pe la ore. Și atunci a rămas repetent de șapte ori. Toată lumea știe asta! Și el face pe teoreticianul și marele dascăl. Hai să fim seroși! Să nu se pună nimeni cu Turda, că eu le spun la toți, spun adevărul. Pentru că ei le înfloresc în felul lor”, a mai declarat Gheorghe Turda, pentru sursa citată anterior.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Turda se îmbogățește de Revelion

În cei 40 de ani de carieră, Gheorghe Turda și-a încântat fanii din țară, dar și de peste hotare. La cei 75 de ani ai săi, interpretul de muzică populară are un tonus de invidiat și face show la evenimentele la care este invitat. De sărbătorile de iarnă, acesta are agenda plină!

„De Revelion, voi cânta în localuri de pe Valea Prahovei, în Sinaia, în Predeal și în Poiana Brașov, am 4 recitaluri, până în prezent, dar s-ar putea să ajung la șase, vedem, în alți ani aveam și câte 11. De Revelion se plătește dublu, ceea ce mulți artiști nu știu să ceară, trebuie să fie dublu plătit, pentru că este concurență mare și sunt multe solicitări”, a declarat îndrăgitul solist pentru Playtech.ro.

ADVERTISEMENT
Tags:
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de...
Adrian Cristea, la momentul adevărului » Ce regret imens are după despărțirea de femeia care a spus: „L-am luat pe Adi care era nimeni, nimic”
Cupa Mondială 2034: țara care construiește
Cupa Mondială 2034: țara care construiește "cel mai nebun stadion din lume" și-a lansat candidatura. Și este singura!
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă....
Averea descoperită în bagajul de cală al unui bărbat, în Aeroportul Henri Coandă. Românul se întorcea din Spania. FOTO
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat...
Divorț cu scandal! Soția îl amenință, după ce fotbalistul nu i-a mai dat bani ca să-și cumpere apartament
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral....
VIDEO Autostrada Moldovei - prima autostradă a României pe care se lucrează integral. Autoritățile însă avertizează
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti...
Cum a fost descoperită povestea de iubire dintre profesorul de sport din Ploieşti şi adolescenta de 14 ani. Cei doi aveau o relaţie de anul trecut
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România...
Cum sunt tratați românii la o școală din Ungaria. Un vlogger din România a filmat totul VIDEO
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum...
A plătit 90.000 de euro pentru o datorie de 100 de euro. Cum s-au folosit trei români din Spania de alți patru conaționali
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu...
Ce cuplu a câștigat show-ul Power Couple de la Antena 1. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Naționaliștii maghiari, lovitură sub centură. Atac la istoria României
Naționaliștii maghiari, lovitură sub centură. Atac la istoria României
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe...
Cum arată Bianca Drăgușanu nemachiată, la 41 de ani. Imaginile fac senzație pe internet! FOTO
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul...
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear,...
Transnistria nu poate fi apărată fizic decât cu „armament strategic”, adică arsenalul nuclear, spune un propagandist rus
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a...
Ce a făcut Jador după descalificarea de la „Survivor All Stars”. Artistul a revenit în România