News

Scandal în Marea Britanie legat de lockdown-ul din pandemie. „Speriem pe toată lumea cu noua tulpină”

Autoritățile din Marea Britanie au mizat pe frică în timpul pandemiei pentru a determina populația să respecte restricțiile impuse.
05.03.2023 | 12:21
Scandal in Marea Britanie legat de lockdownul din pandemie Speriem pe toata lumea cu noua tulpina
Matt Hancock, fostul ministru al Sănătății în Marea Britanie/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Matt Hancock, ministru al Sănătății în guvernul lui Boris Johnson, este protagonistul unui scandal în Marea Britanie, determinat de publicarea în presă a unor discuții pe WhatsApp cu consilierii săi, în care afirma că vrea „să sperie pe toată lumea” pentru a determina populația să respecte restricțiile severe impuse pe perioada pandemiei, odată cu apariția tulpinii Kent a coronavirusului.

Temeri legate de relaxarea populației

Discuțiile au avut loc la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021, în contextul în care epidemiologii descoperiseră deja virusul a suferit o nouă mutație care îl făcea și mai contagios. Guvernul încă nu anunțase oficial acest lucru, dar se gândeau deja la impunerea de noi restricții care să limiteze răspândirea Covid-19, scrie The Guardian, preluată de către News.ro.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru Matt Hancock spune clar în discuțiile cu colaboratorii săi din Ministerul Sănătății că vrea să inculce frica în rândul populației pentru ca aceasta să se conformeze restricțiilor. Hancock analiza cu subordonații săi strategia optimă privind anunțarea existenței noii tulpini, precum și a restricțiilor noi care urmau să fie impuse britanicilor, într-un moment în care politica de lockdown începea să fie contestată.

În discuțiile din decembrie 2020, oficialii din domeniul sănătății erau preocupați de faptul că primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, ar putea urma exemplul lui Andy Burnham, primarul din Manchester, care intrase într-un conflict cu guvernul britanic din cauza restricțiilor deja implementate de către autorități și care provocaseră exasperarea populației din cauza severității lor.

ADVERTISEMENT

În loc să atragem mai mult atenţia înainte, putem trece la pasul cu noua tulpină”, este unul din mesajele unui consilier al ministrului Sănătății de atunci. „Speriem pe toată lumea cu noua tulpină”, a răspuns Matt Hancock. Acesta era însă preocupat și de faptul că, la acea vreme, atenția opiniei publice era concentrată și pe problemele generate de procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Complicaţia cu Brexitul ocupă primul loc”, observa Hancock, însă consilierul afirma că anunțul privind noua tulpină va muta atenția britanicilor  din nou asupra epidemiei de coronavirus. „Asta va aduce o schimbare adecvată a comportamentului”, a spus consilierul. „Când vom anunța noua variantă”, a răspuns Hancock.

ADVERTISEMENT

Frica, un „factor vital”

Această conversație a avut loc pe 13 decembrie 2020, într-un moment în care numărul de cazuri crescuse spectaculos îndeosebi în sud-estul Angliei, regiunea Kent, care va da numele noii tulpini. Anunțul lui Hancock privind existența acestuia a fost făcut a doua zi, pe 14 decembrie, pentru ca noul val de restricții să fie adoptat cinci zile mai târziu de către guvernul Boris Johnson.

Pe 19 decembrie, guvernul britanic a anunțat că Londra și sud-estul Angliei vor intra în alertă de gradul 4, ocazie cu care Boris Johnsons a anunțat și anularea „bulelor de Crăciun”, o politică promisă anterior prin care urma ca familiilor să le fie permis să se reunească pe durata zilelor de Crăciun. Însă restricțiile nu s-au oprit aici întrucât guvernul a anunțat un al treilea lockdown la nivel național, pe 6 ianuarie 2021.

ADVERTISEMENT

Chiar și după această această dată, decidenții politici britanici erau preocupați de nivelul de conformare a populației la dispozițiile autorităților. Secretarul de cabinet Simon Case estima că efectul va fi că populația va purta într-o măsură mai mare masca de protecție, lucru care nu l-a mulțumit pe Hancock, ce estima că este un efect prea mic pentru a avea un impact asupra răspândirii virusului. Case propunea ca autoritățile să exploateze frica populației, factor pe care îl considera „vital”. „Cred că este exact. Lucrurile mici par ridicole. Creşterea mesajelor – factorul frică/vinovăţie vital. Bănuiesc că London Nightingale (spitalul) va fi folosit ca un mare moment public. Mai ales că eu cred că va fi plin în câteva zile (pe baza datelor actuale)”, scria Case pe WhatsApp.

ADVERTISEMENT
Tags: