News

Scandal în Parlament. Un deputat AUR a vrut să întrerupă depunerea jurământului. Motivul invocat

21.12.2020 | 22:00
Scandal in Parlament Un deputat AUR a vrut sa intrerupa depunerea juramantului Motivul invocat
Deputații au votat desființarea Secției speciale (SIIJ). Ce amendamente au fost adoptate. Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Prima zi de reunire a noului Legislativ s-a lăsat cu un mic scandal în Camera Deputaților. Decanul de vârstă care a condus ședința, Lucian Feodorov, de la AUR, a vrut să întrerupă depunerea jurământului de către deputați, motivând că este obosit.

După o zi ”grea” de muncă, Feodorov (78 de ani) a transmis de la microfonul Camerei Deputaților ca el a obosit și nu mai poate conduce lucrările, motiv pentru care propune ca deputații să revină la munca marți, 22 decembrie.

ADVERTISEMENT

La auzul acestui anunț, colegii săi din plen s-au revoltat și au început să vocifereze, iar în cele din urmă deputatul AUR a fost convins să continue ședința.

Scandal în Parlament. Un deputat AUR a vrut să întrerupă depunerea jurământului

Ședința Camerei Deputaților a fost condusă, conform regulilor, de decanul de vârstă al deputaților: Feodorov Lucian (AUR). În vârstă de 78 de ani, acesta le-a spus colegilor că e în vârstă și nu mai poate, iar ședința ar trebui să se reia marți.

ADVERTISEMENT

Imediat, din sală s-au auzit vociferări și proteste, iar liderii grupurilor parlamentare l-au abordat pe George Simion, președintele AUR, care l-a convins pe Feodorov să continue prezidarea ședinței, scrie Digi24.

Feodorov este asistat de patru secretari de ședința, dintre cei mai tineri parlamentari, doi secretari de la AUR, unul de la PSD si unul de la USR.

ADVERTISEMENT

Lucian Feodorov este cel mai in vârstă deputat. Este fost subprefect al județului Botoșani în perioada CDR, până in 2000, și a fost ales deputat pe listele AUR în acest județ.

Orban și Dragu urmează să fie votați la Cameră și Senat

Potrivit regulamentelor, după întrunire, cele două camere trebuie să își aleagă președinții prin vot secret, coaliția susținându-i pe Ludovic Orban, respectiv Anca Dragu. Din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor mai fac parte patru vicepreşedinţi, patru secretari şi patru chestori.

ADVERTISEMENT

Biroul permanent se formează în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectându-se configuraţia politică a Camerei Deputaţilor.

Potrivit regulamentului Parlamentului, prima ședință a Camerei Deputaților și a Senatului este condusa de decanul de vârstă. ”Până la alegerea Biroului permanent, lucrările Camerei Deputaților sunt conduse de cel mai în vârstă deputat, în calitate de președinte de vârstă, asistat de cei mai tineri 4 deputați, în calitate de secretari”.

ADVERTISEMENT