News

Scandal mare cât Catedrala Neamului. ÎPS Teodosie: ”Vasile Bănescu are a doua soție împotriva religiei. Ce așteptări să ai”

Continuă scandalul între două figuri importante ale Bisericii Ortodoxe Române. ÎPS Teodosie, atac la familia purtătorului de cuvânt al BOR
22.04.2023 | 13:59
Scandal mare cat Catedrala Neamului IPS Teodosie Vasile Banescu are a doua sotie impotriva religiei Ce asteptari sa ai
Scandalul dintre ÎPS Teodosie și Vasile Bănescu ia amploare Sursa foto: Facebook Arhiepiscopia Tomisului, basilica.ro / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Scandalul dintre ÎPS Teodosie și purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a început de la ideea ca atât catolicii, cât și ortodocșii să celebreze Paștele la aceeași dată.

Scandal mare cât Catedrala Neamului

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a declanșat acest scandal după ce s-a declarat împotriva acestei inițiative, susținând că lumina de la Mormântul Sfânt se aprinde doar la ortodocși și că se opune sărbătoririi Paștelui în același timp cu credincioșii catolici.

ADVERTISEMENT

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a catalogat într-o postare pe Facebook aceste idei drept enormități, care au prins „pe scară largă”.  ”Discuția atât de firească ivită contextual în jurul unei teme care, tratată informat, reprezintă constant o problemă, aceea a sărbătoririi ‘Învierii Domnului’ după un calendar corect, îndreptat, nu defazat (cu 13 zile), este o discuție dovedită recent ca mult prea subtilă, insuportabilă chiar pentru urechea fină, lăutărească a unei majorități care, fără vină, a înțeles din prima că de fapt ar fi vorba de: trădarea cruntă a credinței ortodoxe; trecerea cu arme și multe bagaje teologice la catolici; unirea dogmatică și ecumenistă cu Apusul, ‘acel Apus’; ruperea sacrilegă de trecut și năruirea în viitorul antihristic; spulberarea Ortodoxiei carpato-danubiano-pontice.

Zvârcolirile cele mai înfricoșătoare au fost înregistrate, previzibil, în anticul oraș Tomis. Aceste enormități imposibil de înghițit de o minte oricât de sumar educată religios s-au dovedit a fi perfect digerabile pe scară largă. Nu o scară a virtuților, desigur”, a scris joi purtătorul de cuvânt al BOR.

ADVERTISEMENT

ÎPS Teodosie, atac la familia lui Vasile Bănescu

Arhiepiscopul Tomisului a avut o reacție virulentă la postarea lui Vasile Bănescu prin care a îndreptat, practic, un atac halucinant la adresa familiei purtătorului de cuvânt al BOR.

”Nu știu ce vrea să spună. Un om vrednic de compătimire, care are nevoie de rugăciune, el nu se roagă, de aceea vorbește chiar împotriva bisericii, nu reprezintă biserica și îmi pare rău. Într-o vreme venea des la noi la simpozioane și se arăta foarte familiar, că așa a fost și în facultate.

ADVERTISEMENT

Cred că este un accident în viața lui, în mintea lui. Are a doua soție care a fost categoric împotriva religiei și atunci ce să aștepți dintr-o atmosferă de familie foarte controversată? Dumnezeu să îi ajute. Ne rugăm pentru el”, a declarat ÎPS Teodosie, potrivit Digi24.ro.

Vasile Bănescu: ”Minciuna expectorată public”

Reacția lui Vasile Bănescu la atacul Arhiepiscopului Tomisului a venit tot într-o postare pe contul său de Facebook. Acesta consideră că un astfel de atac nu fac decât să-l dezonoreze total pe ÎPS Teodosie, ”un episcop care s-a compromis personal”.

ADVERTISEMENT

”Minciuna cruntă, insolentă și obscenă expectorată public, atacul la persoana și mai ales la familia cuiva, atac alimentat de ură ‘creștină’ și furie provocată de confruntarea cu realitatea, nu de vreun strop de adevăr, dezonorează total și zgomotos pe absolut oricine.

Când acest oricine e însă un reprezentant oficial al Bisericii, un episcop care s-a compromis personal până la creșterea stufoasă în jurul lui a unui bogat folclor public/infrabisericesc deloc favorabil, care a polarizat major comunitatea eclezială, sfidând în formă continuată Patriarhia Română, legea, binele comun și interesul național, o persoană asociată azi cu simpatia declarată pentru un criminal de război, iar în timp cu alte lucruri tenebroase care compromit grav inclusiv instituția pe care o reprezintă, într-un asemenea nesfârșit de trist și scandalos caz, situația devine una care l-ar putea invita sau chiar constrânge la scuze publice și pocăință.

Adevărul, mărturisit sau doar aflat, îl va face liber cândva”, a postat, vineri, purtătorul de cuvânt al BOR.

ADVERTISEMENT
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2...
De la tenis, la ”cratiță”! Unde a apărut fosta ocupantă a locului 2 mondial
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de...
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de căsătorie cu fiul regretatului Nae Manea! Avea doar 17 ani când s-au cunoscut
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul...
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran. Femeia este fiica unui magnat român
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3...
Cum poți rămâne fără moștenire dacă „uiți” de ea mai mult de 3 ani: „Dacă ai o proprietate, ai grijă de ea!”
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
A MURIT marele ARTIST al României! S-a stins la 3 zile după soţie....
A MURIT marele ARTIST al României! S-a stins la 3 zile după soţie. Durere fără margini
Cozonac de post cu umplutură de nucă. Rețeta pregătită în bucătăriile mănăstirilor din...
Cozonac de post cu umplutură de nucă. Rețeta pregătită în bucătăriile mănăstirilor din România
Anamaria Prodan, răzbunare maximă pe Laurenţiu Reghecampf, avem imaginile colosale
Anamaria Prodan, răzbunare maximă pe Laurenţiu Reghecampf, avem imaginile colosale
Cum a murit de fapt Sfântul Andrei, apostolul devenit ocrotitorul românilor
Cum a murit de fapt Sfântul Andrei, apostolul devenit ocrotitorul românilor
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ultimul mesaj transmis de un soldat român dispărut în Al Doilea Război Mondial....
Ultimul mesaj transmis de un soldat român dispărut în Al Doilea Război Mondial. Ce le-a scris celor dragi pe o scoarță de mesteacăn.
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!