News

Scandalul de corupţie din Parlamentul European îl face să exulte pe Viktor Orban: “Erau preocupaţi de corupţia din Ungaria”

Viktor Orban râde de UE. Premierul maghiar arată cu degeteul spre Parlamentul European, după ce o vicepreşedintă a fost arestată pentru corupţie
12.12.2022 | 18:20
Scandalul de coruptie din Parlamentul European il face sa exulte pe Viktor Orban Erau preocupati de coruptia din Ungaria
Victor Orban, ironii după scandalul de corupţie de la Bruxelles Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul maghiar Viktor Orban este în culmea fericirii în contextul scandalului de corupţie care a lovit Parlamentul European, instituţie care până acum se arătase foarte vocală în denunţarea încălcărilor statului de drept în Ungaria.

Viktor Orban, ironic pe Twitter

Viktor Orban a râs de Parlamentul European pe rețelele de socializare, în timp ce adunarea legislativă trebuie să se apere în faţa acuzațiilor că gazda actualei Cupei Mondiale la Fotbal, Qatar, a plătit pentru influența în Europa.

ADVERTISEMENT

“Salutări, Parlamentului European”, a scris Orban într-un mesaj postat pe Twitter. “Acolo, ei au spus că sunt mereu preocupaţi de corupţia din Ungaria”, a subliniat premierul maghiar cu ironie, însoţindu-şi mesajul cu o fotografie din anul 1981 în care foştii preşedinţi americani Ronald Reagan şi George Bush râd în hohote.

Procurorii belgieni au acuzat-o duminică pe vicepreședintele Parlamentului European, Eva Kaili, împreună cu alte trei persoane, de fapte de corupție, în cadrul unei investigații majore asupra unei presupuse campanii de influență ilegală a Qatarului.

ADVERTISEMENT

Ironia lui Viktor Orban vine în contextul în care Comisia Europeană continuă să ameninţe Ungaria cu blocarea unei părţi a fondurilor europene şi a totalităţii fondurilor ce revin acestei ţări în planul european de relansare, invocând încălcarea statului de drept.

Comisia a cerut suspendarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune – sumă ce reprezintă 65% din fondurile europene alocate Ungariei în bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027 – şi a celor 5,8 miliarde de euro ce revin acestei ţări sub formă de granturi în planul european de relansare în urma pandemiei.

ADVERTISEMENT

Consiliul UE are acum termen până pe 19 decembrie să decidă dacă validează această propunere, dacă o respinge sau o modifică.

În replică la aceste ameninţări, Ungaria a blocat un plan european de ajutor pentru Ucraina în valoare de 18 miliarde de euro şi de asemenea se opune planului OCDE de stabilire a unui impozit minim pentru companii.

ADVERTISEMENT