News

Scandalul tratării cancerului în România. Ministerul Sănătății face un prim pas în soluționarea problemei

Ministerul Sănătății a publicat proiectul unei hotărâri prin care urmează să fie înregistrat Registrul Național de Cancer.
26.07.2023 | 18:43
Scandalul tratarii cancerului in Romania Ministerul Sanatatii face un prim pas in solutionarea problemei
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila vrea ca datele referitoare la pacienții oncologici să fie centralizate electronic/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Bolnavii de cancer au ieșit în stradă și au protestat în această lună în fața Ministerului Sănătății acuzându-l pe ministrul Alexandru Rafila că le pune în primejdie viețile prin faptul că a tergiversat elaborarea normelor de aplicare a Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, adoptat încă de anul trecut. În schimb, MS vrea revizuirea Planului susținând că acesta trebuie precedat de operaționalizarea Registrului Național de Cancer, actul normativ necesar fiind pus miercuri în dezbatere publică.

Ministerul Sănătății nu are date exacte despre pacienții cu cancer

Se înfiinţează Registrul Naţional de Cancer, denumit în continuare RNC, ce reprezintă sistemul informational și informatic de înregistrare nominală a cazurilor noi, de cancer, pentru colectarea din surse multiple, stocarea și managementul datelor bolnavilor diagnosticați cu cancer, pe baze populaționale”, se spune în primul articol al proiectului de hotărâre de guvern publicat de Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

RNC va fi administrat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Supraveghere al Bolilor Netransmisibile și prin Centrul Naţional de Statistică în Sănătate Publică, iar raportarea cazurilor de cancer în acest registru va fi obligatorie atât pentru sistemul medical de stat, cât și pentru cel privat. Informații legate de pacienții oncologici vor fi raportate în termen de maximum 30 de zile de la:

a) stabilirea unui diagnostic raportabil la un caz nou de cancer sau luarea în evidenţă pentru urmărire şi/sau tratament;
b) orice revizuire a diagnosticului unei afecţiuni raportabile către o altă categorie de diagnostic raportabil;
c) diagnosticarea progresiei unei leziuni precanceroase sau in situ către tumoră invazivă;
d) infirmarea diagnosticului unei tumori deja raportate;
e) finalizarea unuia sau mai multor tipuri de tratamente stabilite în cadrul terapiei iniţiale;
f) decesul unui pacient diagnosticat cu cancer.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății justifică înființarea registrului prin faptul că autoritățile nu dețin o bază de date pe baza căreia să se poate realiza calculul incidenței anuale a cancerului, evaluarea eficacității și cost-eficienței programelor de curative, a programelor de sănătate publică sau a intervențiilor preventive asupra factorilor de risc sau a intervențiilor de screening pentru cancer. „Astfel, fundamentarea politicilor de sănătate se realizează în baza unor date și informații fragmentate, bazate în special pe estimări, iar planificarea sustenabilă a serviciilor preventive, de diagnostic și de tratament se realizează cu întârziere, fiind necesare evalări periodice bazate pe chestionare transmise furnizorilor de servicii medicale care nu oferă o imagine de ansamblu”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Controversa privind Planul Național de Combatere a Cancerului

Registrul Național de Cancer va fi un instrument indispensabil pentru implementarea Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului (PNCCC), însă problema este că România încă nu are operațional acest plan. Planul a fost adoptat prin lege de către Parlament în noiembrie 2022, iar Ministerul Sănătății trebuia să elaboreze normele de aplicare până la data de 1 iulie 2023. Acest lucru nu a avut loc nici până acum.

ADVERTISEMENT

În aprilie acest an, ministrul Sănătății Alexandru Rafila anunța, într-o conferință de presă, că este nevoie de un alt plan care ar urma să intre în aplicare abia din 2024. „Sunt necesare modificări și adaptări ale textului actual, punerea în acord a acestuia cu planul european de combatere a cancerului, reformularea într-un cadru logic, care să întrunească criteriile unui instrument de planificare, completarea cu o analiză de situație a tuturor datelor existente în prezent, încât aceste norme, de care este nevoie și despre care se discută, să poată fi elaborate în mod corect și sustenabil”, spunea Rafila. Noua variantă a planului a fost publicată pe 31 mai, fără ca normele de aplicare ale celui adoptat de anul trecut să fie adoptate.

Tergiversarea a stârnit indignarea asociațiilor pacienților oncologici care au acuzat Ministerul Sănătății că neaplicarea Planului adoptat deja prin lege le periclitează șansele de a supraviețui acestei boli. „Protestăm pentru faptul că încă nu avem norme de implementarea la această lege vitală pentru pacienții cu cancer. Solicităm un astfel de plan încă din anul 2001, iar acum când avem o lege clară, promulgată de către Președintele României și votată în unanimitate în Parlament, Ministerul Sănătății recurge la fel de fel de tertipuri pentru a nu o implementa (…) Ne-am săturat să murim cu zile, să nu avem acces la terapii salvatoare, la investigații medicale de ultimă generație, ne-am săturat să fim mințiți”, se spunea într-un comunicat al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, citat de HotNews.

ADVERTISEMENT

Pe 14 iulie, câteva zeci de bolnavi de cancer au protestat în fața Ministerului Sănătății, fără să obțină însă garanții că MS va publica normele de aplicare pentru vechiul plan. În dispută a intervenit și premierul Marcel Ciolacu ce l-a admonestat pe Alexandru Rafila în ședința de guvern din 20 iulie. „Domnule ministru Rafila, vă aflaţi tot în contratimp cu adoptarea normelor la Planul naţional de luptă împotriva cancerului. Înţeleg că tot ansamblul legislativ ce însumează aceste norme este deja pus în transparenţă publică. Aşadar, săptămâna viitoare doresc să adoptăm modificările în şedinţa de Guvern”, a spus Ciolacu. Deocamdată, Rafila a venit cu înființarea Registrului Național de Cancer care ar urma să fie operaționalizat chiar înaintea PNCCC.

ADVERTISEMENT