News

Scapă Niculae Bădălău de arest preventiv? Când s-ar putea da decizia

Aflat în arest preventiv încă de luni, 28 noiembrie, vicepreședintele Curții de Conturi a României, Niculae Bădălău, ar putea ieși de după gratii. Mișcarea avocaților săi.
30.11.2022 | 07:04
Scapa Niculae Badalau de arest preventiv Cand sar putea da decizia
Niculae Bădălău a contestat decizia de arest preventiv. Când va primi răspuns de la ICCJ. Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
ADVERTISEMENT

După ce duminică seara a fost reținut pentru 24 de ore, fostul ministru al economiei, Niculae Bădălău, a primit, luni, o altă lovitură. Judecătorii Curții de Apel București au decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Niculae Bădălău a contestat decizia de arest preventiv. Când va primi răspuns de la ICCJ

În ciuda acestui aspect, Bădălău ar putea ieși mai devreme de după gratii. Încă vicepreședinte la Curtea de Conturi, acesta, prin avocatul său, a depus o contestație la măsura arestului preventiv.

ADVERTISEMENT

Această contestație, care a fost depusă la Curtea de Apel București, se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție din Capitală.

Fostul ministru social-democrat vrea o pedeapsă mai ușoară. Vorbim de un control judiciar sau de arest la domiciliu.

ADVERTISEMENT

Niculae Bădălău va primi un răspuns la demersul său și al avocatului peste mai puțin de o săptămână.

Luni, 5 decembrie, Parlamentul a demarat procedura de revocare a lui Nicolae Bădălău de la Curtea de Conturi. Fosta sa formațiune, PSD, dar și USR au cerut demisia lui sau revocarea din funcție.

ADVERTISEMENT

Ședința din Legislativ va avea loc luni, la ora 14:00. În urma ei, și judecătorii de la Înalta Curtea de Casație și Justiție vor decide dacă Niculae Bădălău rămâne sau nu în arest.

Ce acuzații i se aduc lui Niculae Bădălău de către DNA

Procurorii DNA îl acuză pe Niculae Bădălău că și-ar fi dezvoltat un adevărat mod de operare din obținerea de contracte de lucrări de la primăriile din județele Giurgiu și Teleorman pentru firmele controlate de el.

ADVERTISEMENT

”În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia (…).

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme”, informează DNA pe site-ul oficial.

Oamenii legii mai spun că, pe 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi promis primarului un procent de 7% din valoarea contractului, dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urma să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă.

În total, fostul ministru i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

ADVERTISEMENT
Tags: