News

Scenariu incredibil anunțat de cercetătorii de la Harvard! Distanțarea socială ar putea dura până în 2022

15.04.2020 | 20:13
Scenariu incredibil anuntat de cercetatorii de la Harvard Distantarea sociala ar putea dura pana in 2022
ADVERTISEMENT

Bilanțul cazurilor confirmate la nivel global cu noul tip de coronavirus au depășit deja pragul critic de 2.000.000, determinându-le pe autoritățile din țările puternic afectate să prelungească măsurile de distanțare socială, în speranța că astfel vor reuși să stopeze răspândirea bolii care a ucis până acum aproape 130.000 de persoane și tinde să provoace noi victime pe zi ce trece. În aceste condiții, este greu de anticipat cât va mai dura criza sanitară și, implicit, cât va mai trebui să așteptăm pentru ca viețile să-și reia cursul firesc.

Cercetătorii de la Harvard susțin că distanțarea socială ar putea dura până în 2022

La această întrebare au încercat să răspundă oamenii de știință ai Şcolii de Sănătate Publică „T.H. Chan” din cadrul Universităţii Harvard, însă concluziile la care au ajuns în urma studiilor efectuate recent nu sunt deloc îmbucurătoare. Din nefericire, există posibilitatea ca pandemia să dureze până în anul 2022, ceea ce înseamnă că în toată această perioadă va trebui să suportăm restricțiile și să rămânem izolați la domiciliu.

ADVERTISEMENT

Totodată, în lucrarea publicată în revista Science se arată că măsurile din prezent nu sunt suficiente pentru a opri răspândirea agentului patogen, în condițiile în care vârfurile secundare ar putea produce mai multe cazuri de îmbolnăvire decât în momentul de față. Potrivit specialiștilor, odată reduse efectele sale, boala ar putea reapărea în 2025, iar consecințele ar urma să fie devastatoare, mai ales dacă până atunci nu va exista un vaccin sau un tratament eficient.

Predicţia unui sfârşit al pandemiei la vară nu este în concordanţă cu ceea ce ştim, a explicat  Marc Lipsitch, unul din conducătorii studiului de la Harvard. Alături de coautorii articolului, acesta a insistat că nimeni nu cunoaşte răspunsurile la întrebări importante privind protecţia naturală: „Deocamdată nu se ştie dacă pacienţii vindecaţi de COVID-19 devin complet imuni la coronavirus și nici cât timp poate dura imunitatea”, au declarat oamenii de știință în cadrul unei teleconferințe desfășurate marți.

ADVERTISEMENT

Ce măsuri le sunt recomandate autorităților

Cât despre testele care pot oferi indicii prin detectarea anticorpilor, acestea abia încep să apară pe piaţă, iar multe dintre ele se dovedesc ineficiente. Având în vedere toate incertitudinile cu care ne confruntăm, cercetătorii au modelat diferite estimări privind imunitatea, dispariţia infectării în sezonul cald, dar și distanțarea socială, încercând astfel să facă predicții în legătură cu răspândirea virusului pe viitor.

Toate simulările, atât cele cu o singură perioadă de izolare socială, cât şi cu intervale intermitente de izolare, indică faptul că numărul cazurilor de îmbolnăvire va crește dramatic odată cu ridicarea restricțiilor. Scenariul cel mai pesimist este cel în care distanţarea strictă, într-o etapă timpurie a epidemiei, nu vine însoțită de controale riguroase.

ADVERTISEMENT

În acest caz, ar trebui să ne așteptăm la un val foarte mare de îmbolnăviri pe timpul iernii, situație întâlnită, de pildă, în epidemia de gripă din 1918. Atunci, un sfert din populația mondială s-a infectat, iar 100 de milioane de oameni s-au stins din viață.

Cercetătorii au propus și o serie de modalităţi prin care sistemele de sănătate publică pot ameliora răspândirea virusului. Aceștia vorbesc despre mai multe teste pentru diagnosticare, urmărirea riguroasă a contactelor, creşterea capacităţilor de terapie intensivă în spitale, tratamente eficiente pentru COVID-19 şi, mai ales, disponibilitatea unui vaccin împotriva coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Având în vedere importanţa impactului economic al distanţării sociale prelungite, studiul nu recomandă un scenariu sau altul, ci se limitează la avertismentul că o distanţare socială ineficientă sau pe o perioadă prea scurtă poate duce la suprasolicitarea catastrofală a asistenţei medicale. Guvernul condus de preşedintele Donald Trump a citat, în schimb, un alt model, cel al Universităţii din Washington, conform căruia epidemia din Statele Unite va începe să se stingă la sfârşitul lunii mai, permiţând astfel ca viața să revină la normal.

ADVERTISEMENT