News

Schemă de ajutor de 2,5 miliarde de euro pentru firmele din România. Anunțul Comisiei Europene e legat de războiul din Ucraina

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de 2,5 miliarde pentru firmele din România. Companiile care vor beneficia de sprijin
08.04.2024 | 17:53
Schema de ajutor de 25 miliarde de euro pentru firmele din Romania Anuntul Comisiei Europene e legat de razboiul din Ucraina
Schemă de ajutor de 2,5 miliarde de euro pentru firmele din România. Foto pixabay
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de 2,5 miliarde pentru firmele din România. Vorbim de reintroducerea acestui sprijin financiar, decizia fiind luată în contextul războiului din Ucraina.

Schemă de ajutor de 2,5 miliarde de euro. Companiile din România care vor beneficia de sprijin

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Comisiei Europene. Schema de ajutor de stat este în valoare de 2,5 miliarde de euro, adică 12,5 miliarde lei. Banii sunt acordați companiilor care au fost afectate în urma izbucnirii războiului dintre Rusia și Ucraina.

ADVERTISEMENT

Inițial, sprijinul financiar a fost aprobat la data de 9 septembrie 2022. De altfel, prima reintroducere a schemei a avut loc la 26 ianuarie 2023. Însă, acest ajutor a expirat la finalul anului trecut.

Astfel, întreprinderile din România, afectate de schimbările economice apărute după războiul de la graniță, pornit de Rusia pe 24 februarie 2022, vor primi un ajutor sub formă de garanții și granturi directe.

ADVERTISEMENT

Cum va fi acordat ajutorul financiar

În acest fel, firmele respective vor avea la dispoziție o lichiditate suficientă. Conform analizei Comisiei Europene, România are în continuare nevoie de această schemă de ajutor. Cum va fi acordat ajutorul?

„Comisia a concluzionat că schema reintrodusă a României este în continuare necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile stabilite în Cadrul temporar de criză şi de tranziţie.

ADVERTISEMENT

Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, se arată în comunicatul de presă al Comisiei Europene, potrivit News.ro.

Trebuie precizat faptul că ajutorul va fi acordat în anumite condiții. În cazul firmelor care își desfășoară activitatea în domeniul agricol, acesta nu va fi mai mare de 280.000 de euro. Dacă vorbim de cele din sectoarele pescuitului şi acvaculturii va fi acordat un ajutor ce nu va depăși 335.000 de euro per întreprindere.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru companiile din celelalte domenii ajutorul nu va fi mai mare de 2,25 milioane de euro per întreprindere. Banii trebuie să fie acordați până la data de 30 iunie 2024, cel târziu.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: