News

Schimbare drastică a vremii în România: Furtuna Renata aduce ploi, vijelii și răcire accentuată

Meteorologii anunță o schimbare drastică a vremii în România cauzată de Furtuna Renata. Acest front atmosferic aduce ploi, vijelii și răcire accentuată.
16.04.2024 | 00:21
Schimbare drastica a vremii in Romania Furtuna Renata aduce ploi vijelii si racire accentuata
Furtuna Renata lovește România în următoarele zile: schimbare drastică a vremii. Se anunță frig, ploi și vijelii puternic. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În următoarele zile, România se va confrunta cu o schimbare drastică a vremii, care va fi cauzată în principal de Furtuna Renata. Acest front atmosferic care face ravagii în Europa aduce cu el ploi, vijelii și o răcire accentuată.

Furtuna Renata lovește România în următoarele zile: schimbare drastică a vremii. Se anunță frig, ploi și vijelii puternic

În ultimele zile, România s-a confruntat cu recorduri de temperatură. Dimineața zilei de luni, 15 aprilie 2024, a fost cea mai călduroasă din istorie. Apoi, ziua a venit cu maxime care au trecut frecvent de 30 de grade.

ADVERTISEMENT

Cel mai cald a fost în sudul extrem, mai exact în Lunca Dunării. Mercurul din termometre a atins 33.7 grade la Bechet. La Zimnicea au fost 33.4 grade, la Calafat 33, iar în Capitală peste 31 de grade.

Vara din mijloc de aprilie nu va dura mult. De la mijlocul săptămânii în curs, în România urmează o răcire accentuată, cu diferențe termice chiar şi de 20 grade Celsius de la o zi la alta.

ADVERTISEMENT

Responsabilă de această situație este Furtuna Renata. Vorbim de un front de aer rece, cu ploi, vijelii și vânt puternic. Acesta afectează în prezent state din Europa de la vest. În următoarele zile, furtuna ajunge și mai spre est. Din păcate, va lovi și România.

Astfel, după valul de aer tropical care a adus în ţara noastră recorduri de temperatură, de marți noapte și miercuri, vremea se schimbă radical din toate punctele de vedere.

ADVERTISEMENT

Valorile de temperatură se prăbușesc. În unele zone, de la zile cu 30 de grade se va ajunge la zile cu 9-10 grade. Și minimele scad dramatic. De exemplu, în depresiuni, de la 11 grade, marți dimineața, de miercuri valorile nu mai trec de 1-2 grade.

Vestea bună este că seceta se mai ameliorează. În aproape toate regiunile vor cădea ploi abundente. Dat fiind impactul dintre masa caldă existentă și cea deosebit de rece, vor apărea condiții pentru manifestări violente.

ADVERTISEMENT

Vor fi averse, însoţite de descărcări electrice, de intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vântul va putea avea şi aspecte de vijelie. Se vor concentra mai mult în centrul, nordul şi estul teritoriului şi mai ales pe parcursul zilei”, spune Sorana Işoiu, meteorolog ANM, pentru Observator News.

Când revine vremea la normal

Din fericire, acest front rece și cu furtuni violente nu va dura mult. Încă de săptămâna viitoare, vremea se va încălzi, treptat, cu câte un grad pe zi. În ceea ce privește ziua de 1 Mai, ANM prognozează temperaturi de 20 de grade Celsius, mai mici decât media.

ADVERTISEMENT
Tags: