News

Schimbare importantă în privința cauciucurilor de iarnă. Ce trebuie să știe toți șoferii

Schimbare importantă în privința cauciucurilor de iarnă decisă de Uniunea Europeană. S-au introdus noi elemente de identificare a pneurilor, despre care trebuie să știe toți șoferii înainte de achiziția acestora.
23.11.2021 | 09:45
Schimbare importanta in privinta cauciucurilor de iarna Ce trebuie sa stie toti soferii
ADVERTISEMENT

România este extrem de aproape de a intra în sezonul rece, unul în care șoselele din țară vor fi acoperite frecvent de polei și zăpadă.

În aceste condiții, anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe toate șoselele. Din acest sezon, românii care își cumpără cauciucuri de iarnă vor găsi pe ele o etichetă nouă, cu un cod QR.

ADVERTISEMENT

Pe acesta se află datele tehnice ale cauciucurilor și alte informații despre produs. Impus de la nivel european, codul este obligatoriu pentru toți producătorii de anvelope.

UE, schimbare importantă în privința achiziției cauciucurilor de iarnă. Informații utile pentru șoferi

În prezent, pe piața din România sunt sute de oferte însă șoferii trebuie să fie extrem de atenţi. Aceste anvelopele noi trebuie să aibă o etichetă care să conţină un cod QR.

ADVERTISEMENT

Această decizie UE este benefică pentru că atestă faptul că anvelopa este originală, dar oferă şi informații importante şoferilor.

Conform unui site de specialitate, etichetele UE pentru anvelope şi clasele de eficienţă au un design nou şi prezintă mici schimbări datorită unui nou format de scară.

ADVERTISEMENT

Vechea etichetă afișa clase de anvelope doar în funcţie de rezistenţa la rulare, aderenţa pe carosabil ud şi nivelul de zgomot exterior la rulare.

Noua etichetă UE și noul cod QR pentru anvelope conţine informaţii suplimentare privind performanţele anvelopelor în condiţii de zăpadă şi gheaţă. Scara claselor de etichete pentru aderenţa pe carosabil ud şi rezistenţa la rulare are acum 5 în loc de 7 clase, desemnate cu litere de la A la E.

ADVERTISEMENT

”Includerea unui cod QR oferă acces facil la detaliile despre produs în partea publică a bazei de date a produselor UE. Codul poate fi scanat şi oferă acces la fişele cu informaţii despre produse şi la etichetele europene pentru anvelope”, notează sursa citată.

cauciucuri iarnă cod QR
Schimbare importantă în privința cauciucurilor de iarnă. Ce trebuie să știe toți șoferii

Când devin obligatorii cauciucurile de iarnă și ce amenzi riscă șoferii prinși fără ele

Codul Rutier din România spune că anvelopele de iarnă sunt obligatorii în momentul apariției zăpezii, a poleiului și a înghețului.

În art. 102, alin. 1, punctul 28, se stipulează următoarele: ”Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevazută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpada, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar in cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate”.

Sancțiunile pentru șoferii care nu respectă legislația în vigoare sunt cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, altfel spus, între 1.305 și 2.900 de lei.

ADVERTISEMENT