News

Schimbare în topul Forbes 2024 al celor mai bogați români. Ion Țiriac a fost depășit

Topul Forbes pe anul 2024 al celor mai bogați oameni de pe planetă include și 6 români. Ion Țiriac nu mai este pe primul loc.
03.04.2024 | 14:02
Schimbare in topul Forbes 2024 al celor mai bogati romani Ion Tiriac a fost depasit
Topul Forbes 2024: Ion Țiriac nu mai este pe locul 1 în clasamentul celor mai bogați români. Sursa foto: Hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Topul Forbes 2024 dat publicității marți, 2 aprilie, ne spune cine sunt cei 6 miliardari români prezenți în ierarhie. Ion Țiriac nu mai este pe primul loc, fiind depășit de un IT-ist.

Topul Forbes 2024: Ion Țiriac nu mai este pe locul 1 în clasamentul celor mai bogați români

Conform datelor strânse de Revista Forbes, planeta are în acest moment un număr record de 2.781 de miliardari. Averile lor cumulate adună suma colosală de 14,2 trilioane de dolari.

ADVERTISEMENT

În 2024, șase români au fost incluși în topul celor mai bogați oameni din lume. E vorba de Daniel Dines, Ion Țiriac, frații Dragoș și Adrian Pavăl, Ion Stoica și Matei Zaharia. Împreună, aceștia au averi în valoare totală de 10,6 miliarde de dolari.

Anul trecut, Ion Țiriac, cu o avere estimată de americani la 2 miliarde de dolari, era cel mai bogat român. Fostul sportiv ocupa locul 1516 în Topul Forbes, înregistrând o urcare spectaculoasă la nivel mondial de aproximativ 300 de poziții față de 2022.

ADVERTISEMENT

În prezent, cel mai bogat român este, conform sursei citate, Daniel Dines. În vârstă de 52 de ani, acesta este originar din județul Bacău. Dines este cunoscut drept co-fondator și co-CEO al companiei româno-americane UiPath. Vorbim de prima companie fondată la noi și listată pe Bursa de la New York.

IT-istul se află pe locul 1238 în topul miliardarilor pe anul 2024. Are o avere estimată la 2,7 miliarde dolari, la data de 3 aprilie 2024. Averea sa a cunoscut o creștere importantă față de anul 2023, când era estimată la 1,6 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Ion Țiriac (84 de ani) cade pe locul 2. Are o avere de 2,1 miliarde de dolari. Fostul tenismen se află în fruntea Tiriac Group. Mai are afaceri în domeniul imobiliar, auto, servicii financiare și nu numai. Ocupă locul 1545 la general în clasamentul Forbes.

Podiumul miliardarilor români este completat de Dragoș Pavăl (57 de ani), cu o avere estimată la 2 miliarde dolari, în creștere față de 2023, când era estimată la 1,7 miliarde dolari. Pavăl este co-fondator al Dedeman, cel mai mare lanț de magazine fizice românesc, axat pe bricolaj.

ADVERTISEMENT

În topul Forbes, Dragoș este urmat de fratele său, Adrian Pavăl. El are o avere estimată la 1,4 miliarde dolari. Adrian (55 ani) este co-fondator al imperiului Dedeman – Pavăl Holding, business fondat în 1992.

Topul Forbes 2024
Topul Forbes 2024. Sursa foto: forbes.com

Ion Stoica și Matei Zaharia, locul 5 și 6 în topul miliardarilor români

Pe locul 4 în topul miliardarilor români îl găsim pe Ion Stoica (59 de ani). Acesta are o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari. Stabilit de mai mulți ani în SUA, unde este profesor de informatică la Universitatea UC Berkeley, din California, Stoica este considerat miliardar din România de către cei de la Forbes, notează Economedia.

Ion Stoica ocupă funcția de președinte și co-fondator al companiilor tech americane Databricks și Anyscale. Databricks a fost evaluată la 43 de miliarde de dolari, în urma celei mai recente runde de investiții private, din 2023.

Ultimul român care are o avere de peste 1 miliard este Matei Zaharia (38 de ani). În conturile sale sunt 1,2 miliarde dolari. Și acesta, deși s-a născut în România, a plecat din țară, în Canada, apoi a ajuns în SUA. În prezent, Matei Zaharia este colaborator al lui Ion Stoica și co-fondator al Databricks.

Cine sunt cei mai bogați 3 oameni la nivel internațional

La nivel mondial, clasamentul miliardarilor continuă să fie condus de Bernard Arnault (75 de ani) și familia sa, cu o avere estimată la 233 miliarde dolari. Pe locul secund îl găsim pe Elon Musk (52 de ani). Acesta are o avere estimată la 195 miliarde dolari. Este cunoscut pentru afaceri uriașe, ca Tesla, SpaceX, X, PayPal.

Locul 3 este ocupat de Jeff Bezos, cu o avere de 194 miliarde de dolari. Magnatul de 60 de ani este cunoscut pentru business-uri precum Amazon sau Blue Origin.

ADVERTISEMENT
Tags: