News

Schimbare majoră în familia regală a Danemarcei. Patru nepoți ai reginei au rămas fără titlurile regale. Ce alte monarhii au luat măsuri similare

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei șochează familia prin retragerea titlurilor regale a patru dintre nepoți. Nu este singura monarhie care a luat astfel de decizii
30.09.2022 | 08:03
Schimbare majora in familia regala a Danemarcei Patru nepoti ai reginei au ramas fara titlurile regale Ce alte monarhii au luat masuri similare
Regina Margrethe a decis să facă schimbări în familia regală daneză Foto: The Guardian, hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Decizia monarhului danez a fost anunțată într-o declarație făcută publică miercuri de palatul regal, în care se arată că copiii celui de-al doilea fiu al reginei, prințul Joachim, nu vor mai avea titluri de prinț sau prințesă și nici titluri de Alteță Sa/Înalțimea Sa.

Patru nepoți ai reginei Danemarcei au rămas fără titlurile regale

Schimbarea titlurilor se va aplica prințului Nikolai, în vârstă de 23 de ani, prințului Felix, în vârstă de 20 de ani, prințului Henrik, în vârstă de 13 ani, și prințesei Athena, în vârstă de 10 ani, care, de la 1 ianuarie 2023, vor purta în schimb titlurile de conte și contesă de Monpezat.

ADVERTISEMENT

În timp ce titlurile pe care nepoții reginei le-au folosit până acum “nu vor mai fi utilizate”, comunicatul notează că toți cei patru nepoți “își păstrează locurile în ordinea succesiunii”. În prezent, ei se află între al șaptelea și al zecelea loc în linia de succesiune.

Potrivit palatului danez, decizia reginei a fost luată după ce a fost martoră la schimbări similare în alte monarhii, palatul precizând că hotărârea este “în concordanță cu ajustări similare pe care alte case regale le-au făcut în diferite moduri în ultimii ani”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, palatul a precizat că monarhul speră că cei patru nepoți ai săi vor putea să ducă mai departe o viață care să nu fie modelată de titlurile lor regale, ca urmare a acestei decizii.

“Prin decizia sa, Majestatea Sa Regina dorește să creeze cadrul pentru ca cei patru nepoți să își poată modela propriile vieți într-o măsură mult mai mare, fără a fi limitați de considerațiile și îndatoririle speciale pe care le implică o afiliere formală la Casa Regală a Danemarcei ca instituție”, se arată în comunicatul citat de The Independent.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, decizia nu îi va afecta pe cei patru copii ai prințului moștenitor Frederik și ai soției sale, prințesa moștenitoare Mary: Prințul Christian, 16 ani, Prințesa Isabella, 15 ani, și gemenii Prințul Vincent și Prințesa Josephine, 11 ani, care vor continua să dețină titluri regale.

Șoc în familia regală

În urma anunțului, Alexandra, contesa de Frederiksborg, mama prinților Nikolai și Felix și fosta soție a prințului Joachim, a împărtășit confuzia și “șocul” ei cu privire la această decizie.

ADVERTISEMENT

“Suntem cu toții confuzi după această decizie. Suntem întristați și în stare de șoc”, a declarat Alexandra într-o declarație a consilierului ei de presă pentru revista daneză Se og Hør. “Acest lucru vine ca un trăsnet din senin. Copiii se simt ostracizați. Ei nu pot înțelege de ce li se ia identitatea.”

Prințul Joachim îi împarte pe Prințul Henrik, în vârstă de 13 ani, și pe Prințesa Athena, cu Prințesa Marie, cu care s-a căsătorit în 2008.

Decizia reginei Margrethe a Danemarcei vine după o decizie similară a regelui Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, care a anunțat în octombrie 2019 că copiii prințesei Madeleine și ai lui Chris O’Neill, precum și ai prințului Carl Philip și ai prințesei Sofia, își vor pierde titlurile de ASR.

La vremea respectivă, palatul regal suedez a anunțat, de asemenea, că cei cinci nepoți ai regelui nu vor mai trebui să îndeplinească îndatoriri regale oficiale.

Decizia palatului danez survine pe fondul speculațiilor în curs de desfășurare cu privire la posibilitatea ca Regele Charles al III-lea să acorde titluri regale nepoților săi, Archie și Lilibet, fiul și fiica Prințului Harry și a lui Meghan Markle.

Pe site-ul web al familiei regale, copiii ducelui și ducesei sunt încă denumiți “Master Archie Mountbatten-Windsor” și “Miss Lilibet Mountbatten-Windsor”, în ciuda unei reglementări emise de regele George al V-lea în 1917, care prevede că nepoții unui monarh britanic pot fi prinți sau prințese.

Regele Charles al III-lea caută să “subțieze” monarhia

Regele Charles al III-lea a făcut de mult timp cunoscut faptul că intenționează să “subțieze” monarhia ca răspuns la cererea publicului pentru o instituție mai modernă, cu costuri mai mici și mai puțină ostentație.

S-a întrezărit pentru scurt timp ce ar putea însemna acest lucru în 2012, când ziarele tabloide au relatat despre un resentiment mocnit în rândul unor membri ai familiei regale care au simțit că Charles, pe atunci Prinț de Wales, îi marginalizează.

Acest lucru s-a întâmplat după ce regina a apărut la balconul Palatului Buckingham cu ocazia jubileului său de 60 de ani doar cu viitorul rege, soția sa Camilla și fiii Prințului Harry și Prințului William și soția acestuia din urmă, Catherine. În mod obișnuit, ar fi trebuit să existe o multitudine de duci, ducese și verișoare.

“Într-o versiune [a unei monarhii reduse] ai un număr mai restrâns de persoane care trăiesc din banii publici. El are o viziune ca aceasta să fie linia directă de succesiune, mai degrabă decât toți verii și mătușile”, a declarat un prieten al noului rege care a cerut să rămână anonim, citat de Financial Times.

Se așteaptă o schimbare graduală

“Va fi mai puțin despre familia regală și mai mult despre succesorii direcți, mai puțin despre istorie, moștenire și farmec, mai mult axat pe rolul de șef de stat”, a mai spus prietenul monarhului.

Cu toate acestea, monarhia este implicit conservatoare, iar orice schimbare a numărului de persoane aflate pe statul de plată regal va avea loc probabil treptat, pe măsură ce membrii familiei vor trece în neființă sau vor pleca din alte motive.

O altă persoană, care a lucrat pentru regele Charles, a subliniat că unii dintre membrii familiei regale – ducele și ducesa de Gloucester și Kent și prințesa Alexandra, de exemplu – sunt în vârstă și, când vor pleca, rolurile lor oficiale se vor încheia.

Dintre membrii mai tineri ai familiei regale, fiul regelui Charles, prințul Harry și soția sa Meghan, s-au retras deja din rolurile lor oficiale și au plecat să locuiască în California. Între timp, prințul Andrew, fratele mai mic al regelui, a fost exclus din funcțiile oficiale de către regină din cauza prieteniei sale cu Jeffrey Epstein, un infractor sexual condamnat. Acesta neagă orice abatere.

Această uzură lentă a membrilor familiei s-ar potrivi cu abordarea gradualistă a monarhiei față de schimbare.

ADVERTISEMENT