News

Schimbări importante înainte de alegerile parlamentare. PSD și PNL au bătut palma

08.09.2020 | 19:51
Schimbari importante inainte de alegerile parlamentare PSD si PNL au batut palma
ADVERTISEMENT

Liderii parlamentari ai PSD, PNL, USR, UDMR, PMP au propus noutăți importante pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Proiectul de lege care nu a fost semnat de Pro România și ALDE are nu mai puțin de 12 noi prevederi cheie în vederea alegerilor parlamentare din 2020.

ADVERTISEMENT

Conform stiripesurse, printre altele, partidele nu vor mai primi subvenții în funcție de numărul de parlamentari, în timp ce numărul de semnături necesar pentru depunerea unei candidaturi se va reduce la jumătate.

Schimbări importante înainte de alegerile parlamentare din 6 decembrie

Cele 12 mari schimbări propuse de marile partide parlamentare sunt următoarele:

1. Partidele nu vor mai primi subvenții în funcție de numărul de parlamentari ci se va reveni la vechea formulă de calcul în funcție de numărul de voturi din alegeri. Partide ca Pro România vor pierde enorm pentru că nu au candidat în alegeri, însă au racolat parlamentari.

ADVERTISEMENT

2. Partidele vor putea folosi subvenția folosită de la bugetul de stat în campania electorală în condițiile în care vor folosi un cont bancar distinct care să permită autorităților competente să monitorizeze firul banilor.

3. Partidele politice parlamentare vor fi definite astfel: „În sensul prezentei legi, prin partide politice parlamentare se înțelege partidele politice și organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care, la ultimele alegeri pentru Senat şi Camera Deputaţilor, au întrunit, individual sau într-o alianţă, pragul electoral şi au obținut mandate de deputat sau de senator”. Din nou, Pro România pierde.

ADVERTISEMENT

4. Alianțele politice și cele electorale care au în componență cel puțin un partid politic parlamentar vor fi asimilate partidelor politice parlamentare.

5. Secțiile de votare din străinătate vor utiliza doar liste electorale suplimentare în format electronic. În cazul în care sistemul informatic nu funcționează, listele electorale se vor întocmi pe suport de hârtie.

ADVERTISEMENT

6. Alegătorii din Diaspora vor putea vota la orice secție de votare din circumscripția electorală de care aparțin, pe listele suplimentare.

7. Se va reduce la jumătate numărul necesar de semnături pentru a depune o candidatură, inclusiv în cazul independenților.

8. Politicienii au decis că se va putea vota până la ora 23.59. În acest context, la ora 21.00 președintele secției de votare declară votarea încheiată, însă vor putea vota alegătorii aflați la rând în afara sediului de votare, până la 23.59.

9. Toate persoanele prezente în secțiile de vot, inclusiv paznicii și alegătorii vor primi, gratuit, materiale de protecție sanitară, pentru a se proteja de Covid-19.

10. Primarii, coordonați de prefecți, vor asigura dezinfecția localurilor de vot, precum și igienizarea acestora.

11. STS va fi responsabilă de filmarea și ascultarea numărătorii voturilor. Conform legii, înregistrarea trebuie să fie „înregistrarea audiovideo neîntreruptă a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor”. La BEC va fi transmisă o fotografie cu procesul-verbal privind consemnarea rezultatului votării.

CLICK AICI PENTRU A VIZUALIZA LEGEA, ÎN FORMATUL EI ORIGINAL

12. Centralizarea voturilor se va realiza la sediul BEC, printr-un sistem complex coordonat de AEP și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

ADVERTISEMENT