News

Schimbări importante la poliţele RCA! Perioada minimă pentru încheierea asigurărilor, modificată

27.04.2021 | 19:42
Schimbari importante la politele RCA Perioada minima pentru incheierea asigurarilor modificata
Schimbări importante la poliţele RCA! Perioada minimă pentru încheierea asigurărilor, modificată Sursa foto: Inquam Photos/Alex Nicodim
ADVERTISEMENT

Schimbări importante la poliţele RCA! Perioada minimă pentru încheierea asigurărilor ar putea să fie modificată.

Ministerul Finanțelor a lansat recent în dezbatere publică un proiect de OUG. Acesta restricționează perioada pentru care persoanele fizice își pot încheia asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

ADVERTISEMENT

Până acum, șoferii își puteau încheia polița pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, la alegerea asiguratului. Mai nou, oamenilor ar putea să le fie impusă o perioadă minimă.

Schimbări importante la poliţele RCA! Perioada minimă pentru încheierea asigurărilor, modificată

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto ar putea să fie încheiată de persoanele fizice doar pentru o perioadă de șase luni sau un an. Totodată, proiectul de OUG mai propune obligativitatea RCA-ului cu decontare directă.

ADVERTISEMENT

Legislația actuală prevede că, atât persoanele fizice, cât și cele juridice pot încheia polița pe oricâte luni doresc, dar nu mai mult de 12: „contractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului.”

Modificările din proiectul inițiat de Ministerul Finanțelor vizează doar personele fizice, pentru persoanele juridice, regulile vor rămâne aceleași: „în cazul persoanelor fizice, contractul RCA se încheie pe o perioadă de 6 luni sau de 12 luni, în funcție de opțiunea asiguratului.”

ADVERTISEMENT

În schimb, excepțiile privind încheierea RCA-ului pe o perioadă mai mică de o lună vor rămâne la fel ca și până acum. Acestea vizează ambele categorii de persoane.

Excepțiile sunt valabile pentru „vehiculele înmatriculate sau înregistrate în alte state membre ale Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene pentru care se solicită asigurarea în vederea importului în România, pe o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii proprietății, dovedită cu documente justificative, vehiculele destinate exportului, pe o perioadă de maximum 30 de zile; dar și vehiculele care se autorizează provizoriu pentru circulație, pe perioade de 30 de zile, dar nu mai mult de 90 de zile cumulate”.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii acestui proiect de lege au explicat că noile reglementări au menirea de a elimina riscul ca alegerea companiei de asigurări să fie făcută strict pe criterii de preț. În plus, respectivul proiect mai vizează și cuprinderea în asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto RCA a minim 85% din parcul auto național.

ADVERTISEMENT