News

Schimbări masive în Codul Rutier! Ce modificări ar putea să apară

Schimbări masive în Codul Rutier se află pe masa parlamentarilor din România
04.07.2021 | 14:37
Schimbari masive in Codul Rutier Ce modificari ar putea sa apara
ADVERTISEMENT

Concret, la Senat a fost depusă o propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002.

Aceasta face referire la circulaţia pe drumurile publice și prevede anumite completări ale articolelor din capitolul VI care reglementează infracţiunile şi pedepsele aplicate.

ADVERTISEMENT

Schimbări masive aduse Codului Rutier!

Vorbim despre propunerea legislativă numărul B277/2021, depusă la Senat în 23 iunie 2021. Prin aceasta se vrea ca după punctul 23 de la alineatul (1) al articolului 102, să se introduce un nou punct, punctul 231.

Acesta va avea următorul cuprins: „nerespectarea interdicţiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate atunci când nu este asigurată lăţimea minimă de cel puţin un metru a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor”

ADVERTISEMENT

După punctul 10 al literei d) de la alineatul (1) al articolului 108 se introduce un nou punct, punctul 101 care va avea următorul cuprins: „nerespectarea interdicţiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, atunci când nu este asigurată lăţimea minimă de cel puţin un metru a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor”.

Această încadrare a faptei prevede o sancţiune de 6 puncte de penalizare. Sancţiunea pentru această încălcare a regulilor este încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni care prevede între 9 şi 20 de puncte de amendă.

ADVERTISEMENT

Clasele de sancţiuni sunt:

  • clasa I: 2/3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6 -8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9 – 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Vă readucem aminte că pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare, trebuie adoptată de Parlament, promulgată de şeful statului şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Ministrul de Interne, Lucian Bode a transmis și el că este nevoie de un nou Cod rutier, care să fie ”modern”, întrucât periodic se aduc zeci de modificări legislaţiei din domeniu.

Bode afirmă că anual sunt ”mii de accidente” din cauza neatenţiei pietonilor, de aceea se află în transparenţă decizională un proiect care interzice pietonilor să folosească telefonul atunci când traversează strada.

ADVERTISEMENT
Tags: