ADVERTISEMENT
News

Schimbări privind salariul minim? PSD cere să fie acordat doar angajaţilor care nu au nicio calificare

Autor: Robert Cristea | 14.05.2021 | 22:59
Schimbări privind salariul minim? PSD cere să fie acordat doar angajaţilor care nu au nicio calificare
Schimbări privind salariul minim? PSD cere să fie acordat doar angajaţilor care nu au nicio calificare

PSD vrea ca salariul minim pe economie să fie acordat doar pentru angajații care nu au nicio calificare.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Partidul Social Democrat va iniția un proiect de lege pe care îl va depune în Parlament, a anunțat vineri Sorin Grindeanu.

Prim-vicepreședintele PSD anunță că în acest moment sunt peste 1,7 milioane de persoane salarizate la nivel de salariu minim în România, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din totalul de angajați din țara noastră.

Sorin Grindeanu (PSD): Este inadmisibil într-o țară europeană să avem oameni calificați platiți cu salariul minim

Sursa foto: Digifm.ro

Sorin Grindeanu afirmă că peste 80% din cei care sunt plătiți cu salariul minim au cel puțin o calificare.

ADVERTISEMENT

”Este inadmisibil într-o țară europeană să avem medici, ingineri, maiștri, constructori, șoferi profesioniști, directori, până la urmă, în sistemul privat plătiți cu salariul minim. Vă dau un exemplu: actualul ministru al Sănătății era plătit cu salariul minim la clinica medicală pe care o deține.

Acest lucru este inadmisibil. Noi credem că salariul minim trebuie să redevină un instrument de protecție socială valabil doar pentru persoanele apte de muncă care nu au niciun fel de calificare”, a precizat Grindeanu.

Prim-vicepreședintele PSD a transmis că un proiect de lege va fi discutat cu partenerii sociali și va fi depus în Parlament în cel mai scurt timp.

ADVERTISEMENT

Ce va propune PSD în legătură cu salariul minim

„PSD va veni cu un proiect de lege în Parlament prin care vom modifica Codul Muncii cu privire la salariul minim și propunem:

1) salariul minim se acordă doar pentru persoanele și posturile care nu necesită sau nu au vreo calificare.

ADVERTISEMENT

2) salariul minim se acordă pe o perioadă determinată de până la 12-24 de luni.

3) în perioada acordării salariului minim unui angajat, antreprenorul să beneficieze de vouchere pentru formare profesională acordate de stat prin care să califice personalul angajat, iar la finalul acestei angajări să crească nivelul de salarizare în conformitate cu elementele concurențiale din piața muncii.

4) o analiză a sistemului de taxare a muncii pentru venituri mici, plecând de la obiectivul de a crește nivelul deducerilor pentru familiile care au copii, dar și la nivelul contribuțiilor CAS și CASS. Aici trebuie să fim atenți să nu generăm sărăcie viitoare pentru persoanele care temporar sunt angajate cu salariul minim”, a mai precizat prim-vicepreședintele PSD.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT