Sport

Începe sezonul 2023 din Formula 1. Schimbările importante din regulament. Video

Formula 1 2023 pornește la drum duminică, la Sakhir, în Bahrain, și chiar dacă nu mai avem parte de o revoluție, precum în 2022, schimbările de regulament nu lipsesc.
04.03.2023 | 00:10
Incepe sezonul 2023 din Formula 1 Schimbarile importante din regulament Video
Formula 1 2023 pornește la drum duminică, la Sakhir, în Bahrain, și chiar dacă nu mai avem parte de o revoluție, precum în 2022, schimbările de regulament nu lipsesc. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

2022 a adus cea mai radicală schimbare tehnică din istoria competiției. În Formula 1 2023 avem doar ceva “ajustări” de ordin tehnic,  centrate în special pe combaterea fenomenului de porpoising. Plus alte câteva modificări menite a spori siguranța și spectacolul.

Ce se schimbă în regulamentul din Formula 1 2023

Așadar, spuneam că multe din modificările din regulamentul Formula 1 2023 sunt legate de fenomenul de porpoising. Înainte de a le menționa, să explicăm despre ce este vorba.

ADVERTISEMENT

Pe înțelesul tuturor, vorbim, în fapt, un comportament al monopostului similar mișcării unui delfin. Sau, dacă vreți, o sinusoidă, după cum explică acest video.

Fenomenul apare numai la viteze mari, aproape de cele de vârf, la capătul liniilor drepte. Din punct de vedere fizic, pe măsură ce viteza crește, sporește și downforce-ul (forța de apăsare), iar monopostul se apropie de sol.

ADVERTISEMENT

La un anumit moment însă, se înregistrează un blocaj în curgerea fluxului de aer. Atunci, sarcina care apasă asupra monopostului se reduce brusc, garda la sol creşte, iar acesta ”plonjează în nas” vizibil. Apoi iar se ridică. Iar mișcările de repetă ca și cum ai pilota pe o pistă cu o serie neîntreuptă de denivelări.

Masa minimă a monoposturilor

Asistăm la o modificare după foarte mult timp. Mai exact de o reducere a masei minime a bolizilor din Formula 1 cu 2 kg, până la 796kg. Distribuția maselor rămâne aceeaşi: maxim 44.5% pe puntea față.

ADVERTISEMENT

Utilizarea balastului este permisă în continuare, iar materialul folosit trebuie să aibă o densitate de maxim 8kg/dm3. Masa totală a PU creşte de la 150kg la 151kg.

Podeaua

Echipele au fost de acord cu decizia de ridicare a muchiilor podelei. Însă Mercedes a propus 20 de mm, iar Ferrari a mers pe 10. Până la urmă s-a mers pe un compromis. Mai exact, 15 mm.

ADVERTISEMENT

Nicoas Tombazis, noul director al FIA pe partea de monoposturi, a spus că schimbarea va duce la pierderea de 15 până la 20 puncte de downforce. Ceea ce înseamnă aproape 0.5 s/tur. Echipele vorbesc însă de un deficit de 0.2-0.4 s/tur, funcție de circuit.

Și limitele de flexare ale marginilor laterale podelei sunt mai drastice: 5 mm la o forță de 250 N, față de 8 mm anul trecut. În plus, placa de lemn  de sub podea va fi compusă tot din cel mult 3 părți, dar punctele de verificare cresc de la 3 la 4. Scade în schimb numărul de “puncte de downforce”, de la 6 la 4, fiind eliminate cele 2 de la partea din spate a plăcii.

Capătul admisiei în difuzor

Vizează evitarea blocajului aerodinamic ce precede porpoising-ul. Și este poziționat cu 10mm mai sus. Fără să afecteze semnificativ performanțele monoposturilor.

Acestea urmează să fie echipate cu accelerometru de înaltă precizie, care va oferi date privind flexarea podelei și frecvența mișcărilor sinusoidale ale bolizilor.

Măsuri de siguranță

Având în vedere amploarea accidentului lui Zhou Guanyu din Marele Premiu al Marii Britanii, FIA a decis să crească siguranța „celulei“ pilotului. Haloul ce protejează cockpitul și „rollbar“-ul din spatele scaunului pilotului vor fi proiectate să suporte forțe mai mari.

Înălțimea acestuia raportat la planul de referință creşte de la 20mm la 50mm. Reglementările au dus chiar și la reproiectarea structurii din jurul cockpitului, din cauza solicitărilor crescute ale geometriei sale, la 935 de milimetri deasupra planului de referință.

Mai mult, orice piesă construită deasupra acestuia trebuie acum să poată rezista la o forță de 15 G și să fie făcută dintr-un material rezistent la abraziune.

Combustibil

În continuare este permisă o singură specificație de combustibil, respectiv ulei pentru tot sezonul. Dar acesta nu trebuie să fie mai rece cu mai mult de zece grade decât temperatura ambientală sau cu mai mult de zece grade (anterior 20) sub cea ambientală în orice moment când mașina funcționează după ce a părăsit zona de garaj desemnată a concurentului.

Verificarea densității combustibilului va reduce, de asemenea, toleranța dintre combustibilul utilizat și cifra luată în timpul analizei de pre-aprobare de la 0,25% la 0,15%. Se limitează astfel și mai mult posibilitățile de a câștiga performanță între cele două.

Rezervoarele de combustibil vor trebui să aibă montată o supapă de limitare a presiunii pentru a preveni suprapresurizarea. Iar presiunea internă maximă exercitată asupra camerei de combustibil nu trebuie să depășească 1,0 barG.

Cauciucuri

Fomula 1 2023 va propune și un experiment în ceea ce privește cauciucurile. La două eveniment, toți piloții vor trebui să folosească doar anvelope dure în Q1, medii în Q2 și moi în Q3.

Șeful Pirelli, Mario Isola, consideră că este o propunere excelentă pentru producător. ”Este scenariul meu preferat. Vorbim de durabilitate. În prezent, cu reglementările actuale, trebuie să fii atent la anvelopa Soft pentru calificare și nu o poți folosi pentru cursa. 

Dacă alocați două seturi de Hards pentru Q1, două seturi de Medium pentru Q2 și două seturi de Soft pentru Q3, mai aveți șase seturi pentru cursă. E perfect. Economisim o mulțime de anvelope cu asta, fără a perturba spectacolul”, a spus Isola.

În plus, Pirelli a realizat un nou pneu pentru vreme umedă, „mai performant”. Acesta va fi disponibil începând cu Marele Premiu al Emiliei Romagna din 2023.

Alte modificări

  • Pentru aripa față, “curbarea” suprafeței dintre side skirt şi flaps nu mai e posibilă. În schimb, cursa de ajustare a flapsului creşte de la 35mm la 40mm. Iar raza racordurilor dintre elemente se dublează, de la 2mm la 4mm.
  • Oglinzile retrovizoare cresc în dimensiuni, fiind poziționate mai sus. Forma de dreptunghi se păstrează, cu o lungime de 150 mm şi o lățime de 50 mm.
  • Ţeava wastegate va avea în 2023 o secțiunea transversală cu o suprafață sub 1500mm2 .
  • Este permisă fabricarea unei cutii de viteze noi pentru 2023, celelalte reguli privind componentele ce pot fi folosite de la un ansamblu complet la altul rămânând aceleaşi din sezonul trecut.
  • Numărul curselor de sprint pentru 2023 s-a dublat. Vor fi șase weekenduri de sprint: Azerbaidjan, Austria, Belgia, Qatar, SUA și Brazilia.
  • Numărul de ore lucrate de personalul echipei de F1 în weekendurile de curse de Grand Prix va fi redus în următoarele două sezoane. A treia din cele trei perioade restrictive (vineri) va începe cu o oră mai devreme în 2023, cu încă o oră programată să fie luată pentru 2024. În cele din urmă, numărul de stări de acces permis pentru prima miercuri și a doua joi va fi, de asemenea, redus la jumătate – din nou, în încercarea de a reduce orele de lucru în padock.
  • După numărul mare de momente de confuzie generat de pedepse legate de startul din spatele grilei, FIA a clarificat lucrurile. Piloții care primesc „mai mult de 15 penalități cumulate pentru pozițiile pe grilă sau care au fost penalizați să pornească din spatele grilei, vor pleca în spatele oricărui alt șofer clasificat”.
ADVERTISEMENT
Tags: