News

Școală distrusă de incendiu. Sătenii s-au săturat să aștepte autoritățile și au reparat-o singuri

11.03.2021 | 09:10
Scoala distrusa de incendiu Satenii sau saturat sa astepte autoritatile si au reparato singuri
ADVERTISEMENT

Sătenii din Podriga, un cătun din judeţul Botoşani, au dat o lecție de viață după ce școala a fost distrusă de un incendiu. Sătui de așteptare, aceștia s-au organizat, au adus tot ce aveau prin gospodărie şi au reparat singuri clădirea în doar 2 zile. 

”După statul român, nici după jumătate de an nu era gata. Îi greu cu birocraţia. Până făceau proiecte, licitaţii, vă daţi seama? Aşa, noi, cu ajutorul Primăriei, am terminat repede”, a declarat unul dintre voluntari, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

Acoperişul şcolii din Podriga a luat foc la începutul lunii februarie. După un an de pandemie, copiii din sat se pregăteau din nou de lecţii online. Solidaritatea și umanitatea (din ce în ce mai rare în zilele noastre) şi-au făcut loc la „capătul lumii” în satul din Botoșani. Astfel, câțiva muncitori voluntari s-au pus pe treabă și au refăcut singuri şcoala.

Ce spun sătenii despre statul român? ”Îi greu cu birocraţia. Până făceau proiecte, licitaţii, vă daţi seama?”

Podriga are puţin peste 900 de locuitori, majoritatea fermieri şi agricultori. Satul se află în comuna Drăguşeni, judeţul Botoşani, în apropiere de oraşul Săveni. Acum aproximativ doi ani, şcoala a fost reabilitată şi modernizată alături de căminul cultural, devenind un soi de mândrie a satului.

ADVERTISEMENT

Daniel Tendrencu şi Răpciug Cătălin au fost printre primii care au plecat să repare şcoala. Spun că au văzut acoperişul distrus şi s-au hotărât să ajute.

”Dacă-i şcoala satului, îi a noastră, trebuie să ajutăm dacă s-a întâmplat un necaz”

”Eu nu văd asta ca pe o mare chestie. Adică, dacă-i şcoala satului, îi a noastră, trebuie să ajutăm dacă s-a întâmplat un necaz. Ne-am adunat  vreo 10 oameni de aici din sat şi am plecat să o reparăm. Este şcoala noastră, unde să înveţe copiii?”, spune Daniel Tenderencu.

ADVERTISEMENT

Oamenii şi-au împărţit rapid sarcinile, au făcut o schiţă şi au urcat pe şcoală. Au fost ajutați de Primărie care a oferit materiale. Se zice că omul sfințește locul, iar în numai două zile şi jumătate acoperişul şcolii a fost gata. Elevii s-au putut întoarce fericiți la ore.

”Ne-am apucat repede, am curăţat ce era ars, am făcut necesarul şi apoi am început să punem partea de lemn şi acoperişul de tablă.  Noi ne mai pricepem. Am mai lucrat şi în construcţii şi în general aici la ţară oamenii îs obişnuiţi cu munca grea”, spune şi Cătălin Răpciug, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Școala este singura şansă pentru copiii din sat

„Ei trebuie să meargă la şcoală, că şi aşa au pierdut o groază. Numai cu şcoală scapă de sărăcie şi au şi ei un viitor.Şcoala este mai importantă ca orice.  Când am văzut că arde, m-a ars şi pe mine parcă în suflet”, spune Marian Crețu, unul dintre localnicii care au muncit de dimineață până seara pentru ca școala să fie gata.

ADVERTISEMENT
Tags: