News

Școlile si grădinițele private pot face cursuri online. Raed Arafat: ”Nu e discriminare, e abordare diferită”

Raed Arafat a venit cu o clarificare în ceea ce privește desfășurarea cursurilor pentru școlile și grădinițele private, după ce s-au iscat nedumeriri din acest punct de vedere.
25.10.2021 | 19:25
Scolile si gradinitele private pot face cursuri online Raed Arafat Nu e discriminare e abordare diferita
ADVERTISEMENT

Raed Arafat a spus că școlile și grădinițile private pot face ore online, în contextul în care au apărut nemulțumiri față de faptul că unitățile de învățământ de stat au intrat în vacanță.

Totodată, șeful DSU a punctat că și în școlile private se poate da vacanță elevilor, dar apoi va trebui făcută o recuperare, ca în cazul școlilor publice.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat spune că și școlile din mediul privat pot da vacanță elevilor

“În ceea ce privește școlile private, situația a fost prevăzută în hotărârea CNSU, dar nu s-a translatat în hotărârea de guvern. Acum, hotărârea de guvern prevede că activitatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolari și elevi în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie în unitățile particulare de învățământ.

Prezența fizică este interzisă, nimeni nu oprește școlile private să facă ore online. Nu am cum să spun școlilor private să nu țină cursurile online. Este aplicabil imediat de la ieșirea HG.

ADVERTISEMENT

Nu e discriminare, e abordare diferită. Și școlile private pot da vacanță și să decidă când fac recuperare. Dacă nu dau vacanță, nu fac recuperare” a precizat, luni, șeful DSU, Raed Arafat, într-o conferință de presă.

Concret, declarațiile lui Raed Arafat vin ca urmare a faptului că un articol din decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care prevedea suspendarea cursurilor și pentru cursurile din școlile private, nu a mai fost preluat și în Hotărârea de Guvern.

ADVERTISEMENT

”O scăpare/ o greșeală”, a explicat ministrul finanțelor, Dan Vâlceanu, la Digi 24, despre ceea ce s-a întâmplat. Apoi, și ministrul educației, Sorin Cîmpeanu a clarificat că este vorba despre o greșeală.

”Conform art. 8.1 din decizia CNSU, se suspendă prezența fizică din școlile și grădinițele private. Se suspendă prezența fizică înseamnă că școlile private pot organiza sau vacanță, sau cursuri online.

ADVERTISEMENT

Din păcate, art 8.1, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern, motiv pentru care s-a instituit această confuzie. Ministerul Educației a avut datoria și a reglementat vacanța în unitățile de stat”, a declarat duminică și Sorin Cîmpeanu, ministrul educației.

Și pentru accesul în mall s-a creat o eroare

Odată ce luni a fost publicat în Monitorul Oficial documentul cu regulile care intră în vigoare, nu erau menționate și cele referitoare la mall-uri. Anume, accesul permis doar pe bază de certificat verde. Pentru ca și aici lucrurile să fie clare, Raed Arafat a făcut alte explicații:

”Între hotărârea CNSU de săptămâna trecută şi hotărârea de Guvern care s-a emis au fost unele diferenţe care au fost pe baza unei neînţelegeri juridice şi modul în care s-au translatat unele măsuri nu a fost foarte clar, plus că am mai sesizat unele chestii care trebuie clarificate.

În centrele comerciale, au existat şi în hotărârea trecută, dar unde din nou, din cauza acestor aspecte juridice, erau încadrate într-o categorie care trebuie să fie cu 50% din persoane, numai că nu putem să vedem la mall cum intră 50%, noi avem o regulă clară de intrare la mall prin certificatul verde, vaccinare sau trecere prin boală.

Astfel, a fost corectată această situaţie, clarificată, deci la malluri la intrarea este obligatorie veificarea certificatului verde, se va permite accesul prin excepţie a pesoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin şi numai dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrrare de ieşire”, a mai declarat Arafat.

ADVERTISEMENT
Tags: