News

Scumpirea alimentelor. Situații grotești la piață: roșii la bucată și brânză la suta de grame

Scumpirea alimentelor și umilința românilor. Brânza și roșiile, de la produse de bază la meniu de lux în piețe și magazine.
04.06.2023 | 18:55
Scumpirea alimentelor Situatii grotesti la piata rosii la bucata si branza la suta de grame
Brânza și roșiile au devenit produse de lux pentru români / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Scumpirea alimentelor duce la situații nemaivăzute în România decât în perioade de război și de foamete. În vreme ce politicienii invocă statistici economice roz și o reducere a inflației, realitatea din piețe îi contrazice. Lumea a ajuns să cumpere roșii și alte legume la bucată, în timp ce brânza- care a ajuns aliment de lux – se vinde și la suta de grame.

Scumpirea alimentelor, necazul major al românilor

Scumpirea alimentelor este un coșmar continuu al românilor, statistic fiind una din principalele nemulțumiri și îngrijorări, alături de scăderea nivelului de trai, temeri privind șomajul, războiul sau maladiile. Tăvălugul scumpirilor și motivele invocate, unele justificate altele de-a binelea tulburi, nu și-au găsit locul într-o dezbatere publică serioasă.

ADVERTISEMENT

Consumatorul, prins la mijloc

Și nici pe foile de sancțiuni ale organelor și instituțiilor ținute să pună la adăpost populația de ceea ce cumpărătorul resimte ca un cartel: producători, procesatori, vânzători, companii energetice – toți dau vina unii pe alții (și pe războiul din Ucraina) iar între ciocan și nicovală se află tot consumatorii care trebuie să achite nota de plată.

Așa se face că scumpirea alimentelor a dus la situații în care România, țară producătoare și țară UE, a început să se confrunte cu situații greu de imaginat chiar și înainte de 1989. La piață, lumea a început să cumpere cu țârâita. Era valabil până acum la legume și fructe. Care au atins prețuri de produse exotice.

ADVERTISEMENT

Brânza, vândută la suta de grame

Cum scumpirea alimentelor nu a ținut seama de vorbele politicienilor, acum a venit rândul brânzei să fie vândută în cantități ridicole. În piețe, brânza se vinde chiar și la suta de grame, de unde înainte în galantare stăteau bucăți cât mai mari. Pesemne pentru a mai atenua șocul prețurilor foarte mari. Kilogramul de brânză se vinde chiar și cu 70 de lei.

La coada salariilor

Întrebați prin piețe, toți cumpărătorii răspund la fel: prețurile sunt mari, foarte mari, nejustificat de mari având în vedere ce se oferă. Statisticienii spun că România are printre cele mai mici prețuri la produse și servicii, comparativ cu media Uniunii Europene. Posibil să ne aflăm la coada prețurilor dar cu certitudine ne aflăm pe la coada salariilor din UE.

ADVERTISEMENT

Potrivit Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2023 comparativ cu luna aprilie 2022 este 11,2%. Mai mică decât în luna precedentă. Nu și prețurile. Chiar dacă au fost înregistrate creșteri salariale, ele nu pot ține pasul cu scumpirea alimentelor. Cele mai abrupte creșteri în luna aprilie s-au înregistrat la telemea de vacă, lapte, cartofi, zahăr, margarină. Produse de bază, nu de lux, dar care devin și ele de lux.

Rata inflației în UE, în scădere

Rata anuală a inflației a scăzut din nou în aprilie 2023. Aceasta s-a situat la 8,1% în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, s-a înregistrat o ușoară creștere în zona euro, rata inflației pe un an fiind estimată la 7% în medie în cele 20 de țări care au moneda unică. Aceste cifre au fost de 8,3% și, respectiv, 6,9% în martie 2023.

ADVERTISEMENT

Ratele inflației rămân fără precedent de la apariția monedei euro în urmă cu peste 20 de ani. Acestea sunt determinate de creșterea prețurilor la alimente, alcool și tutun, cu o rată anuală de 13,5%, și la bunuri industriale, cu excepția energiei (6,2% în aprilie 2023 față de aprilie 2022).

În aprilie, cele mai mari contribuții la rata anuală a inflației din zona euro au venit din partea alimentelor, alcoolului și tutunului (+2,75 puncte procentuale, pp), urmate de servicii (+2,21 pp), bunuri industriale fără energie (+1,62 pp) și energie (+0,38 pp).

Ungaria, Letonia și Cehia, cele mai afectate

Țările cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației sunt Luxemburg (2,7%), Belgia (3,3%), Spania (3,8%) și Cipru (3,9%). Franța ocupă locul 11 cu o rată anuală a inflației de 6,9% în aprilie 2023. În schimb, Ungaria (24,5%), Letonia (15%) și Republica Cehă (14,3%) sunt țările cele mai afectate de creșterea prețurilor.

Economii puternice precum Germania (locul 1 în UE) și Italia (locul 3) se confruntă cu rate record ale inflației, de 7,6% și, respectiv, 8,7%. Prima țară nu a mai înregistrat astfel de cifre din anii ’50, iar cea de-a doua de aproape 40 de ani.

 

ADVERTISEMENT