News

Se anunţă dezastru pentru pensionari! Veştile despre pensii care îi nemulţumesc pe oameni

10.05.2019 | 10:47
Se anunta dezastru pentru pensionari Vestile despre pensii care ii nemultumesc pe oameni
ADVERTISEMENT

Statul român ar putea rămâne în colaps pentru 20-30 de ani privind plata pensiilor. O recentă analiză economică arată cum ne va afecta pe toți natalitatea tot mai scăzută în condiția păstrării limitei actuale a vârstei de pensionare. Statul român ar putea fi în pană de bani, iar explicațiile și perspectivele experților îi sperie pe toți.

Pensionari fără pensii în anul 2070?

În Prognoza de Convergență 2019-2021 prezentată de Guvern, datele arată că speranța de viață la bărbați va crește în următorii 50 de ani cu 12 ani. Astfel, dacă acum speranța de viață este de 71 de ani, în anul 2070 va fi de 83 de ani. Evoluția sectorului pensiilor este influențat în viitor în special de evoluțiile demografice.

ADVERTISEMENT

Mai mult, având în vedere că populația va fi majoritar vârstnică, întrebarea este cine ne va plăti pensiile când vom ajunge noi în acel punct dacă în România nașterile scad de la un an la altul, iar forța de muncă este prea mică în comparație cu numărul pensionarilor. Procesul inevitabil de îmbătrânire a populației va duce la serioase probleme privind plata pensiilor.

Populația României este tot mai îmbătrânită. Sursa foto: Hepta.ro

Perspective tot mai sumbre

„Pe termen mediu şi lung, evoluţia sectorului de pensii este puternic influenţată de perspectivele demografice date de evoluţia ratei natalităţii şi a speranţei de viaţă şi de procesul inevitabil de îmbătrânire a populaţiei”, scrie în documentul de prognoză prezentat de Guvernul României, notează capital.ro.

ADVERTISEMENT

În schimb, Pilonul II de pensii va avea o pondere tot mai mare din cheltuielile cu pensiile ajungând la 1,1% din PIB. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică prezentate în anul 2018 și valabile pentru 2017, sporul natural negativ a fost de 3.256 de persoane, iar acesta este în creștere de la an la an.

Ca o comparație, la începutul anului 2018 în România erau înregistrate 19,524 de milioane de locuitori față de 19,64 în ianuarie 2017. Una dintre problemele cu care se confruntă statul este emigrarea românilor, pe lângă rata natalității tot mai scăzută.

ADVERTISEMENT