Biroul Regional pentru Europa al OMS relevă în raportul “Promovarea activității fizice și a alimentației sănătoase pentru o îmbătrânire sănătoasă în Europa” că, până în 2024, numărul persoanelor de peste 65 de ani îl va depăşi pe cel al persoanelor sub 15 ani, pe continentul nostru.
După cum se menționează în raport, această tendință indică necesitatea unor reforme în economie, securitate socială și sisteme de sănătate, cu accent pe „îmbătrânirea sănătoasă”, pentru a minimiza posibilul efect al îmbătrânirii populației în creștere.
Se subliniază că principalele mijloace de asigurare a unui organism sănătos la bătrânețe rămân activitatea fizică și o alimentație sănătoasă. Raportul explică de ce factorii de decizie politică, întreprinderile și comunitățile din întreaga regiune europeană trebuie să creeze mai multe oportunități și să investească mai mult pentru a face mai ușor pentru oameni să aibă opţiuni de alegeri sănătoase, contribuind astfel la creșterea speranței de viață.
“Până în 2024, se estimează că populația persoanelor cu vârsta peste 65 de ani va fi mai numeroasă decât cea a persoanelor cu vârsta sub 15 ani în regiunea Europa a OMS. Această tendință este sinonimă cu noi provocări sociale, economice și sanitare”, se arată în raport.
Raportul face, de asemenea, recomandări pentru cetățenii în vârstă, între care amintim creșterea dietei cu fructe și legume și reducerea consumului de alimente ultraprocesate bogate în zahăr, sare și grăsimi saturate.
De asemenea se subliniază îndeplinirea recomandărilor OMS pentru o activitate fizică săptămânală medie de 150 de minute în total (aplicarea acestei recomandări reduce cu 28% mortalitatea globală).
Organizația a subliniat că politicienii au o responsabilitate specială în pregătirea pentru viitoarea schimbare demografică. În acest sens, raportul oferă măsuri care pot contribui la combaterea acestei provocări.
Potrivit autorilor documentului, unificarea sistemelor de supraveghere a sănătății publice în țările din regiune poate contribui la crearea unor abordări mai eficiente pentru rezolvarea acestei probleme.
Politicile de promovare a activității fizice ar trebui să acorde prioritate conexiunilor sociale și programelor comunitare. În plus, se subliniază că nutriţia trebuie inclusă în educația medicală.