News

Se cere intensificarea restricțiilor din pandemie la nivel european. Avertismentul ECDC legat de mutațiile Covid

22.01.2021 | 13:32
Se cere intensificarea restrictiilor din pandemie la nivel european Avertismentul ECDC legat de mutatiile Covid
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care autoritățile din România au în plan măsuri de relaxare, la nivel european se cere intensificarea restricțiilor din pandemie. Avertismentul vine din partea Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), după apariția mai multor mutații ale Covid-19.

Trei noi tulpini ale coronavirusului care au apărut în ultima perioadă în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia prezintă un risc ridicat în Europa și vor duce la mai multe infecții COVID-19, spitalizări și ulterior la decese, a declarat joi agenția europeană.

ADVERTISEMENT

Mai multe țări europene sunt sau se pregătesc să între într-o nouă stare de izolare din cauza exploziei cazurilor din ultimele săptămâni. Pe de altă parte, în România se pregătesc relaxări, iar de pe 8 februarie e în plan redeschiderea școlilor.

ECDC cere intensificarea restricțiilor din pandemie, după apariția mutațiilor Covid

Noile mutații SARS-CoV-2 descoperite în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia constituie un risc foarte ridicat pentru Europa, dat fiind faptul că ele sporesc transmisibilitatea virusului, iar ulterior pot duce la cazuri grave și la multe decese, avertizează Centrul European pentru Controlul Bolilor.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, instituția europeană îndeamnă statele UE să impună restricții mai stricte, în niciun caz să le relaxeze pe cele aflate în vigoare, relatează Reuters.

Avertismentul vine în condițiile în care oamenii de știință spun despre aceste mutații că fac mai transmisibilă boala, fiind deja detectate în multe țări din Europa, unde cazurile au explodat în ultima lună.

ADVERTISEMENT

”Vedem în prezent situații epidemiologice agravate în zone în care s-au depistat variante mai transmisibile ale virusului SARS-CoV-2”, a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon, într-un comunicat citat de Reuters.

Țările din Europa care au impus sau au în plan să impună restricții severe

ECDC avertizează că cele trei tulpini: VOC 202012/01 – Marea Britanie, 501Y.V2 – Africa de Sud și P.1 – Brazilia, au condus la o transmisibilitate crescută și la agravarea situațiilor epidemiologice în zonele în care acestea s-au stabilit recent.

ADVERTISEMENT

”ECDC evaluează probabilitatea apariției și a răspândirii comunitare a variantelor de Covid-19 ca fiind foarte ridicată. O astfel de transmisibilitate crescută poate duce la un număr crescut de infecții.

Acest lucru, la rândul său, va duce probabil la spitalizări și la rate mai mari de deces în toate grupele de vârstă, dar în special pentru cei din grupele de vârstă mai înaintate sau cu comorbidități.  În consecință, sunt necesare măsuri de restricții mai stricte pentru a reduce transmisia și pentru a scădea presiunea asupra sistemelor de sănătate”, arată agenția pe site-ul oficial.

Date fiind aceste amenințări epidemiologice, Marea Britanie și unele țări din UE au anunțat o serie de restricții pentru proprii cetățeni, dar și pentru cei din afara granițelor.

Olanda a anunțat joi că, începând de sâmbătă, introduce interdicția de circulaţie pe timp de noapte, după ora 21.00, în încercarea de a stopa propagarea coronavirusului.

În urmă cu două zile, Germania a anunțat că lockdown-ul impus la mijlocul lui decembrie pentru combaterea pandemiei va fi prelungit și înăsprit până cel puțin pe 31 ianuarie.

Potrivit anunțului făcut de cancelara federală Angela Merkel și premierii landurilor la finalul unei teleconferințe desfășurate marți, numărul infecțiilor se menține prea ridicat, făcând imposibilă relaxarea măsurilor.

Tot pentru a lupta cu pandemia, Franța a anunţat că va impune călătorilor care vin din alte ţări europene să prezinte un test PCR realizat cu 72 de ore înainte de plecare. Regula este valabilă începând de duminică, 24 ianuarie.

ECDC a sfătuit ca toate călătoriile, cu excepția celor esențiale, să fie reduse, și a îndemnat guvernele europene să accelereze ritmul vaccinărilor COVID-19 pentru grupurile cu risc ridicat, cum ar fi persoanele în vârstă și lucrătorii din domeniul sănătății.

ADVERTISEMENT
Tags: