Sport

Se împart banii în sportul românesc. Tăieri importante din bugetul federațiilor de rugby, atletism și gimnastică

Federațiile de canotaj, judo și baschet vor primi cele mai mari finanțări de la Ministerul Sportului, conform propunerii făcute de Eduard Novak. Defavorizat vor fi forurile de rugby, atletism și gimnastică.
29.01.2022 | 14:35
Se impart banii in sportul romanesc Taieri importante din bugetul federatiilor de rugby atletism si gimnastica
Eduard Novak, Ministrul Sportului. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a prezentat proiectul de finanțare pentru anul 2022 al federațiilor sportive din România. Față de anul trecut, MTS va avea de distribuit cu 3,55 de milioane de lei mau mulți bani.

Cele mai mari încasări de la buget le va avea Federația Română de Canotaj, dar și câteva foruri ale unor discipline care nu au cucerit vreo medalie în ultimul ciclu olimpic.

ADVERTISEMENT

Pe ce criterii propune Eduard Novak împărțirea banilor

Propunerile de finanțare ale ministrului Eduard Novak au avut ca criteriu de departajare numărul de medalii obținute în cele mai importante competiții internaționale oficiale: Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale, Campionate Europene.

Astfel, cea mai importantă suplimentare apare la Federația Română de Canotaj – 14,55 milioane de lei, cu 3,55 milioane de lei mai mare decât în 2021. De bani în plus vor beneficia și federațiile de Judo, Baschet, Nataţie, Pentatlon Modern, Bob şi Sanie deși în niciuna dintre aceste discipline nu s-a obținut vreo medalie la ultima ediție a Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

ADVERTISEMENT

Propunerile ministrului Novak au stârnit rumoare, după ce scrima, spre exemplu, care a adus României o medalie de argint la Tokyo, ar urma să primească mai puțini bani decât în 2021.

Edurad Novak a explicat care au fost criteriile de departajare în baza cărora a făcut propunerea de alocare de fonduri către federațiile sportive din țara noastră.

ADVERTISEMENT

”În urma analizei rezultatelor sportive ale anului 2021, în probe olimpice, federaţiile cu cele mai bune rezultate obţinute în competiţii internaţionale oficiale (Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale, Campionate Europene) sunt:

Federaţia Română de Canotaj, cu un număr total de 34 de medalii, Federaţia Română de Judo, cu un număr de 14 medalii, Federaţia Română de Tenis de Masă, cu un număr de 9 medalii, Federaţia Română de Lupte şi Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, cu câte 6 medalii, Federaţia Română de Scrimă, Federaţia Română de Ciclism şi Federaţia Română de Box, cu câte 3 medalii, Federaţia Română de Bob şi Sanie, cu 4 medalii, Federaţia Română de de Kaiac-Canoe, cu 2 medalii, Federaţia Română de Atletism, cu o medalie”, se arată în comunicatul Ministerului Sportului.

ADVERTISEMENT

Care sunt federațiile cele mai ”văduvite” de fonduri de la stat

Așa cum am amintit, Federația Română de Scrimă ar urma să primească, dacă propunerea lui Eduard Novak va fi votată, cu 500 de mii de lei mai puțin decât anul trecut.

În aceiași situație, fonduri mai puține, vor primi și federațiile de Atletism (cea mai severă scădere, de la 8 milioane de lei, la 4,850.000 de lei– n.r.), Gimnastică şi Rugby, discipline în care sportivii români nu au mai obținut performanțele din anii trecuți.

Surprinzătoare este diminuarea cu 2.573.000 de lei (a doua cea mai drastică reducere de finanțare – n.r.) a bugetului Federației Române de Rugby, echipa națională fiind pe poziție calificantă la turneul final al Cupei Mondiale de anul viitor.

ADVERTISEMENT