News

Se înmulțesc cazurile de gripă A. Ce complicații poate avea boala. Dr. Adrian Marinescu: “Pune pacientul la pat”

Sezonul rece din acest an a adus un număr mare de viroze respiratorii, dintre care multe cazuri de gripă A, iar specialiștii spun că e doar începutul.
29.12.2022 | 16:21
Se inmultesc cazurile de gripa A Ce complicatii poate avea boala Dr Adrian Marinescu Pune pacientul la pat
Cazurile de gripă A sunt predominante în acest sezon Foto: clinicallab.com
ADVERTISEMENT

Relaxarea tuturor restricțiilor și lipsa expunerii la virusurile care produc infecții respiratorii în ultimele două sezoane reci au făcut populația mai predispusă la virozele obișnuite din fiecare iarnă.

Cazurile de gripă A, din ce în ce mai multe

Specialiștii spun că situația este explicabilă, dar că, din păcate numărul de vaccinări antigripale a scăzut, iar antiviralele se găsesc mai greu.

ADVERTISEMENT

”Creşterea legată de gripă este mai mult decât clară în aceste zile şi va fi şi în continuare, ca să aveţi nişte cifre avem acum aproximativ 250 de prezentări la camera de garda în fiecare zi, prin comparație în vârf pandemic aveam spre 300, şi, pe de altă parte, într-o situaţie fără sezon rece, fără pandemie, în mod normal în lunile trecute aveam în jur de 150, şi copii, şi adulţi şi vorbim doar de camera de gardă, nu vorbim de afecţiunile cronice. 

Circulaţia virusului gripal de tip A este categoric prioritară, faţă de B, de exemplu. Este doar începutul sezonului de gripă, vă aduc aminte că şi înainte de pandemie lunile ianuarie şi februarie erau de foc şi aveam cazuri inclusiv în aprilie, chiar dacă din martie lucrurile se vor echilibra”, spune dr. Adrian Marinescu de la la Institutul Matei Balş, pentru News.ro.

ADVERTISEMENT

Medicul mai precizează că gripa afectează mai puternic persoanele nevaccinate, putând chiar să ducă la forme grave și la dezechilibre ale unor eventuale afecțiuni asociate. Gripa poate avea complicaţii pulmonare, neurologice sau cardiace.

”Gripa pune pacientul la pat, înseamnă o stare general modificată brusc, înseamnă un debut cu durere importantă de cap, cu dureri musculare şi articulare, cu acea senzaţie că ai fost bătut, care în principiu nu există sau într-o mică măsură în alte viroze, continuând cu o simptomatologie digestivă care e comună infecţiilor virale, cu febră care poate să fie înaltă”, a mai explicat dr. Marinescu.

ADVERTISEMENT

Tratamentul se găsește destul de greu

Pentru gripa A există un tratament extrem de eficient dacă este administrat în primele faze ale bolii și anume Tamiflu. Acesta însă se găsește destul de greu în farmacii din cauză că în ultimii doi ani cererea a fost foarte scăzută.

”Din păcate, Tamiflu se găseşte destul de greu acum tocmai pentru că anii trecuţi a fost o cerere mult mai mică de Tamiflu, aproape deloc. 

ADVERTISEMENT

Putem să comparăm cererea de acum cu criza cu gripa aviară de acum vreo zece ani, toată lumea căuta Tamiflu, din păcate acum este aceeaşi cerere şi justificată pentru că majoritatea reţetelor vin cu cazuri confirmate de gripă tip A”, a explicat Beatrice Speteanu, farmacist.

De trei ori mai multe cazuri ca anul trecut

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică a transmis joi că în perioada 19 – 25 decembrie au fost raportate la nivel naţional 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS şi pneumonii.

Față de anul trecut, atunci când în aceeași perioadă erau înregistrate 38.000 de cazuri, în acest an se înregistrează o creștere de peste trei ori a numărului de cazuri.

“Activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu răspândire locală în judeţele Braşov, Buzău, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiş, Ilfov şi Bucureşti şi cazuri sporadice în unele judeţe”, se arată în raportul săptămânal al CNBT.

În aceeași perioadă au fost raportate 2.685 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 1.644 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 79 cazuri înregistrate înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut, mai arată sursa citată.

ADVERTISEMENT