În curând se va împlini un an de când s-a declanșat războiul din Ucraina și nu sunt semne că acest conflict va înceta prea curând. NATO desfășoară forțe suplimentare în țările aliate, printre care și România, astfel că finalul războiului pare departe. În acest context, mai multe instituții din România pare că se pregătesc pentru orice eventualitate, printre care și posibilitatea unui atac aerian.
Primăria Sectorului 3 a parafat, pe 28 decembrie 2022, conform datelor de pe platforma achiziților publice, e-licitatie.ro, consultată de FANATIK, un contract pentru „achiziția a două sirene electronice a 600W și a 29 sirene electronice de 1200W pentru alarmare publică conectate la centrala de comandă Sonia aflată la sediul Direcției Generale de Poliție Locală Sector 3, precum și la nivelurile ierarhice superioare”, valoarea acestuia fiind de 1.610.000 lei.
„Este necesar ca la nivelul Sectorului 3 să fie realizat un sistem modern centralizat de înștiințare oportună a autorităților și avertizare-alarmare a populației, intregrat în Sistemul Național de Înștiințare, Alarmare și Avertizare a populației cu scopul evitării surprinderii și al realizării măsurilor de protecție în cazul producerii unor situații de urgență”, se menționează în caietul de sarcini al achiziției.
Sirenele sunt folosite pentru alertarea populației în cazul unui atac aerian și în cazul unor dezastre naturale (cutremure) sau tehnologice (cum ar fi ruperea unui baraj). În 2017, când ISU a efectuat un exercițiu de alarmă aeriană, instituția a arătat că în București se află 390 de sirene existente în evidențe (337 electrice și 53 electronice). Din acest total, numai 102 erau centralizate și puteau fi acționate de către ISU București-Ilfov. Din cele 102 sirene centralizate, numai 56 au funcționat.
Ulterior, Bucureștiul a ajuns la 330 de sirene funcționale, însă doar 187 dintre acestea făceau parte dintr-un sistem centralizat de alarmare, putând fi acționate de la distanță. ISU are acces la toate alarmele, în timp ce primăriile au acces doar la cele pe care le au în gestiune. În iulie 2022, Nicușor Dan, primarul Capitalei, a anunțat că s-au alocat 2,7 milioane lei pentru a reabilita și monta sistemul de alarmare a populației, format din 300 de sirene și 6 centrale de alarmare.
„Doar 155 de sirene și două centrale sunt astăzi funcționale, iar mare parte dintre sirene pot fi operate doar manual. Obiectivul nostru e să modernizăm toate cele 300 de sirene, să cumpărăm 10 centrale de alarmare noi, precum și mediile de comunicație aferente (GSM, fibră optică, radio etc.). Vom face astfel un sistem modern, integrat și centralizat, care va putea fi acționat la nevoie apăsând un singur buton”, a declarat Nicușor Dan.
Cu o zi înainte ca Primăria Sectorului 3 să achiziționeze cele 31 de sirene electronice, pe 27 decembrie 2022, Unitatea Militară 0189 din București a parafat un contract pentru achiziția de “Echipamente de înștiințare și avertizare-alarmare prealertă aeriană”, în valoare de 987.500 lei. Este vorba despre 10 centrale de înștiințare-avertizare, 16 sirene electronice de 600W și 3 sirene electronice de 1200W.
Acestea urmează să fie repartizate la unități militare din toată țara, locațiile de livrare fiind următoarele: U.M.01802 Moara Vlăsiei (județul Ilfov), U.M.01912 Borcea (județul Călărași), U.M.01969 Câmpia Turzii (județul Cluj), U.M.01837 Mihail Kogălniceanu (județul Constanța), U.M.01961 Otopeni (județul Ilfov), U.M.02015 Bacău (jud. Bacău), U.M.01838 Boboc (jud. Buzău), UM 01812 Moara Vlăsiei (jud Ilfov), UM 01930E Giarmata (Jud. Timiş) și UM 01895 Chitila (jud. Ilfov).
Și Primăria Craiova a parafat un contract, pe 15 noiembrie 2022, pentru achiziția a două sirene electronice de 1200W, în valoare de 98.600 lei. „Achiziţia sirenelor electronice de 1200W este necesară pentru respectarea legislației în vigoare care impune dezvoltarea sistemelor de înștiințare-alarmare în urma studiilor de audibilitate si fezabilitate care stabilesc, prin măsurători exacte, numărul necesar de sirene, puterea lor și amplasarea corespunzătoare pentru o eficienţă mai bună privind înstiinţarea şi alarmarea oportună a populaţiei civile din municipiul Craiova în situaţii de protecție civila.”, se arată în documentul consultat de FANATIK.
Conform ISU, în cazul unui atac aerian, semnalele de alarmare sunt prealarma aeriană (transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian – sunetul se compune din 3 impulsuri a 32 secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele) și alarma aeriană (prevenirea populației despre apariția pericolului imediat de lovire a localității respective – sunetul se compune din 15 impulsuri a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele).
În cazul prevenirii populației în cazul dezastrelor naturale, sunetul de alarmare se compune din 5 impulsuri a 16 secunde, fiecare cu pauză de 10 secunde între ele. Atunci când pericolul a trecut, populația este înștiințată printr-un sunet compus dintr-un semnal continuu, de aceeași intensitate, cu durata de două minute.