ADVERTISEMENT
News

Se schimbă buletinele. Românii vor putea solicita cartea de identitate electronică. Anunțul ministrului Bode

Autor: Adrian Baciu | 10.03.2021 | 22:32
Se schimbă buletinele. Românii vor putea solicita cartea de identitate electronică. Anunțul ministrului Bode
Se schimbă buletinele. Românii vor putea solicita cartea de identitate electronică. Anunțul ministrului Bode. Sursa foto: colaj Fanatik

Autoritățile din România anunță o schimbare importantă în perspectiva anului 2021. Potrivit ministrului Lucian Bode, buletinele cetățenilor vor suferi modificări, iar din a doua parte a anului, aceștia pot solicita cartea de identitate electronică.

ADVERTISEMENT

Miercuri, în ședința de Guvern, a fost adoptată hotărârea privind stabilirea formei şi conținutului actelor de identitate, ale dovezii de reşedinţă şi ale cărţii de imobil, iar românii vor putea solicita cartea de identitate electronică începând cu luna august.

Pe pagina sa de Facebook, șeful MAI a oferit detalii despre schimbare și a spus că aceasta este ”etapa finală a procesului de modernizare şi de aliniere la standardele europene a documentelor de identitate româneşti atât în ceea ce priveşte dimensiunea acestora, cât şi privitor la datele personale”.

Se schimbă buletinele. Când vom putea solicita cartea de identitate electronică

Executivul Cîțu a adoptat miercuri o Hotărâre de Guvern care stabilește printre altele forma și conținutul cărții electronice de identitate, a cărții de identitate simplă, precum și a cărții de identitate provizorie ce vor fi emise în sistem informatizat de la data asigurării infrastructurii tehnice necesare.

ADVERTISEMENT

Ulterior, ministrul de Interne, Lucian Bode, a oferit mai multe detalii despre aceste schimbări pe pagina sa de Facebook.

”Noua carte de identitate electronică, pe care cetăţenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document şi va conţine elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanţia că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private – certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document”, a scris ministrul.

Se simplifică modalitatea de obținere a buletinului electronic

Potrivit lui Lucian Bode, prin actul normativ aprobat miercuri de Guvern prevăzută şi simplificarea modalităţii de obţinere a acestui buletin electronic, astfel că, dacă autoritatea publică deţine deja anumite informaţii necesare soluţionării cererii cetăţeanului, acesta nu mai trebuie să prezinte documente doveditoare.

ADVERTISEMENT

”Ştiu că acesta este un proiect mult aşteptat de români şi că de-a lungul procesului de consultare publică a existat un interes deosebit din partea societăţii civile, care a avut o contribuţie valoroasă pentru definitivarea acestuia.

Iată că acest parteneriat a dat roade şi acum putem vorbi de modernizarea unui segment important al serviciilor pe care Ministerul Afacerilor Interne le oferă cetăţenilor”, mai scrie ministrul.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!