News

Se schimbă grilele de salarizare. Salariile mari vor fi impozitate serios din toamnă. Ce se întâmplă cu sporurile bugetarilor

Noua lege a salarizării vine cu modificări importante pentru angajații cu salarii mari. Sporurile bugetarilor, afectate semnificativ
15.07.2023 | 09:49
Se schimba grilele de salarizare Salariile mari vor fi impozitate serios din toamna Ce se intampla cu sporurile bugetarilor
Sindicaliștii se plâng că unii bugetari vor primi mai puțini bani Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Proiectul legii salarizării unitare, pe care Guvernul își propune să-l finalizeze până în septembrie, ca aduce schimbări importante mai ales pentru bugetarii cu venituri mari.

Salariile mari, impozitate serios din toamnă

Actul normativ va modifica grilele de salarizare. Scopul declarat al modificărilor este de a elimina inechitățile din sistem. Modificările urmează a fi dezbătute cu sindicatele, proiectul de lege urmând a fi finalizat până în septembrie.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii se plâng însă că, prin plafonarea sporurilor la 20% din salariu, unii angajați din sistemul public vor încasa mai puțini bani. Legea va mai stipula și că veniturile care depășesc salariul președintelui, adică 25.000 de lei brut, vor fi impozitate suplimentar. De asemenea, salariile din sistemul public vor fi recalculate și va fi întocmită o nouă grilă de salarizare.

Printre nemulțumirile sindicaliștilor se numără și faptul că nu toți angajații din sistemul public au ajuns la maximul de venit prevăzut în grilă. De asemenea, aceștia reclama faptul că legea salarizării unitare nu se raportează la actualul salariu minim brut, de 3.000 de lei, ci la 2.850 de lei.

ADVERTISEMENT

”Principiul de la care plecăm în construirea grilei de salarizare viitoare din viitoarea lege a salarizării unitare este plecarea de la salariul mediu brut aflat în plată și utilizat la construirea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru debutant așa va fi”, declara fostul ministru al muncii Marius Budăi.

Ce se întâmplă cu sporurile bugetarilor

”Cei 20% se raportează la salariul lucrătorului. Legea 153 dă posibilitatea acordării sporurilor în cuantum de 30% din total buget de salarii. Ceea ce este o diferență foarte mare”, a declarat Horațiu Raicu, secretar general Blocul Național Sindical, pentru Euronews.ro

ADVERTISEMENT

Sporurile erau o modalitate mascată de a crește veniturile din sectorul bugetar, spun economiștii, care acuză faptul că plafonarea sporurilor este doar un exercițiu de imagine.

”Sunt foarte mulți oameni care au fost angajați în ultimii doi ani și nu prea fac nimic prin ministere. E complet nefezabil să credem că vor avea loc restructurări semnificative pe partea de cheltuieli de personal din cauză că vin alegerile”, spune expertul în fiscalitate Gabriel Biriș.

ADVERTISEMENT

Noua formă a legii salarizării unitare ar urma să intre în etapa de discuții cu sindicatele între 15 iulie și 1 septembrie. Proiectul de lege ar urma apoi să treacă de Guvern și să fie depus în Parlament.

ADVERTISEMENT