Life

Se schimbă legea pentru românii care stau la curte. Ce nu vor mai avea voie să facă

Se modifică legislația pentru toți oamenii care au casă la curte. Care sunt lucrurile pe care ar putea să nu mai aibă voie să le facă
22.01.2024 | 08:19
Se schimba legea pentru romanii care stau la curte Ce nu vor mai avea voie sa faca
Se modifică legislația pentru toți oamenii care au casă la curte. Care sunt lucrurile pe care nu le mai pot face de acum. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Se schimbă legea pentru românii care stau la curte. Ce nu vor mai avea voie să facă proprietarii locuințelor. Totul are legătură cu un proiect nou care a trecut deja în momentul de față de Senatul României.

Se modifică legislația pentru toți oamenii care au casă la curte. Care sunt lucrurile pe care nu le mai pot face de acum

Se modifică legislația pentru toți oamenii care au casă la curte. Care sunt lucrurile pe care nu le mai pot face de acum persoanele care doresc să planteze copaci sau chiar grădină cu legume. Schimbările îi privesc direct pe acești români.

ADVERTISEMENT

Un proiect legislativ care a fost adoptat recent de Senatul României spune care sunt regulile pe care trebuie să le respecte proprietarii atunci când vor să planteze arbori sau să taie pomii fructifieri din grădini, curți și terenuri extravilane.

Aceștia trebuie să știe că există câteva prevederi care trebuie luate în calcul imediat. În primul rând, oamenii trebuie să țină cont de limita actuală de doi metri față de gard sau răzor pentru plantarea acestora.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, inițiativa spune că este și o excepție în acest caz, fiind vorba de pomii răzleți, mai ales legat de distanța față de proprietățile vecine. Potrivit evz.ro, în momentul de față, legea stabilește că plantarea pomilor fructiferi trebuie să respecte anumite distanțe față de gardul vecinului.

Aceasta este de 2 metri față de răzor sau gard pentru pomi cu talie mică și cel puțin 3 metri pentru pomi cu talie mare. Copacii mai mici de 2 metri nu sunt luați în calcul în această situație, ceea ce înseamnă că sunt o excepție.

ADVERTISEMENT

Reguli privind plantarea copacilor la curte

Printre regulile care au fost stabilite de acest proiect adoptat deja de Senatul României se mai află și amplasarea pomilor în apropierea construcțiilor, care pun în pericol integritatea acestora, precum și cei plantați în perimetrele destinate curților construcții.

Așadar, cei care pregătesc lucrări de amenajare sau construcții viitoare trebuie neapărat să cunoască legea înainte de a face acest pas. Mai mult decât atât, proiectul introduce noi criterii pentru autorizarea tăierii nucilor răzleți sau castanilor comestibili.

ADVERTISEMENT

Aceștia pot fi tăiați dacă sunt îmbătrâniți și prezintă ramuri uscate în proporție de 60% din coroană. De asemenea, mai pot fi tăiați dacă sunt amplasați într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes național sau de interes pentru comunitatea locale.

Totodată, se mai taie dacă se află aproape de aliniamentele drumurilor naționale și pun în pericol siguranța circulației rutiere. Pentru a intra în vigoare acest demers trebuie semnat de Camera Deputaților și ulterior, promulgat de preşedintele țării Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT