News

Se scumpește motorina înainte de weekend. Cât a ajuns să coste un litru de carburant vineri

Se scumpește motorina înainte de weekend. Cât a ajuns să coste un litru de carburant vineri, după o perioadă în care situația părea că s-a stabilizat în România.
26.05.2023 | 09:58
Se scumpeste motorina inainte de weekend Cat a ajuns sa coste un litru de carburant vineri
Se scumpește motorina înainte de weekend. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Se scumpește motorina înainte de weekend. Cât a ajuns să coste un litru de carburant vineri, după o perioadă în care situația părea că s-a stabilizat în România. Potrivit datelor oficiale, cel mai ieftin litru de benzină standard a ajuns să coste 6.40 de lei, o creștere de la 6.37 de lei.

Se scumpește motorina înainte de weekend

Acest preț se regăsește la stațiile Lukoil din București, de pe strada Coralilor, Chitila și Poligrafiei, conform Antena 3. În rest, benzina standard se vinde cu prețuri între 6.41 lei și 6.61 lei. Benzina premium s-a scumpit acum la 7.26 de lei, de la 6.91 de lei. Revenind la motorină, cel mai ieftin litru de motorină standard costă 6.44 lei, în creștere ușoară față de 6.43 de lei. În urmă cu o săptămână motorina se vinde cu 6.40 de lei pe litru

ADVERTISEMENT

În rest, un litru de motorină se vinde cu 6.57 lei. Mai mult, motorina premium a ajuns să coste între 6.50 și 7.08 de lei. Consiliul Concurenței a constatat, totodată, în urma unui studiu care realizează modul în care modificările cotațiilor se transmit în prețurile la pompă, că prețurile carburanților în stațiile de alimentare au avut o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, însă cu o întârziere de câteva zile.

Potrivit sursei citate, cotația Platts e un preț de referință internațional pe piața carburanților și reprezintă, de fapt, o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a acestor combustibili precum benzina sau motorina. Deși cotațiile Platts nu sunt publice, acestea tind să urmeze trendul prețului barilului de petrol.

ADVERTISEMENT

În consecință, explică specialiștii, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se va majora implicit și prețul la pompă al carburanților din România. Cum e logic, atunci când aceste cotații scad, prețul unui litru de motorină și benzină va fi în scădere în benzinăriile din țara noastră.

În urmă cu un an, ministrul de finanțe Adrian Câciu anunța că statul român a decis să reducă temporar acciza la carburanți cu 1 leu pentru a proteja populația de creșterea prețurilor. ”Am propus liderilor coaliţiei soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în şedinţa de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, anunța Câciu pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Așadar, statul și-a asumat să renunțe la un leu din cei 3.57 lei pe care îi primește de la pompă, fără a mai lua în considerare și celelalte surse de venit pe care statul le obține în urma extragerii petrolului. Președintele de atunci al PNL, Florin Cîțu, a fost de acord cu această cerere, însă a cerut asigurări că această măsură va fi, cu adevărat, utilă pentru cetățenii români.

”Ca principiu suntem de acord, problema este că dacă nu scade preţul la pompă, cineva trebuie să răspundă pentru asta. 3 miliarde, să îi luăm de la buget, să îi dăm companiilor şi să nu răspundă nimeni”, explica Florin Cîțu. De altfel, și cu premierul Nicolae Ciucă lucrurile au fost destul de complicate pentru că benzina și motorina se apropiau periculos de 10 lei pe litru, astfel că a fost nevoie de o compensare temporară a prețului la pompă cu 50 de bani.

ADVERTISEMENT

Ulterior s-a renunțat la această compensare după 1 ianuarie 2023. ”Trebuie să anunțăm că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcționa, în schimb este doar o decizie de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca în măsura în care prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare la nivelul cetățenilor să o aplicăm din nou”, explica premierul la începutul acestui an.

ADVERTISEMENT
Tags: