News

Se usucă alternativa „verde”? Comisarul UE pentru piața internă cere finanțare pentru energia nucleară

Thierry Breton cere finanțare pentru energia nucleară europeană. Fără gaz rusesc, țările UE sunt la mâna cărbunelui și a centralelor atomice.
07.09.2023 | 17:43
Se usuca alternativa verde Comisarul UE pentru piata interna cere finantare pentru energia nucleara
Thierry Breton a ales tabăra Franței, care sprijină centralele nucleare, în timp ce Germania vrea închiderea lor / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Instituțiile financiare europene, în primul rând Banca Europeană de Investiții (BEI), trebuie să „sprijine politicile Uniunii Europene ” și să finanțeze energia nucleară, a declarat, miercuri, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton. „Bineînțeles că energia nucleară este în marș în Europa, bineînțeles că trebuie finanțată și bineînțeles, cred că BEI ar trebui să facă acest lucru”, a spus Breton.

Roșu pentru atom, verde pentru „verde”

Comisarul a adăugat că „politica BEI este de a sprijini Green Deal”, un instrument emblematic pentru decarbonizarea economiei europene. Mai multe țări, cu Germania în frunte, au renunțat la centralele nucleare în favoarea așa zisei energii „verzi”. Adică cea generată de resursele naturale.

ADVERTISEMENT

Numai că un sistem energetic național (și european) trebuie să fie unul puternic și stabil, fluctuațiile mari putând fi echivalentul unei catastrofe. Ceea ce nu pot asigura, de exemplu, energiile eoliană și solară. Inconstanța lor, plus costurile de implementare ridicate, spațiile uriașe de instalare și exploatare, dar și influența politicului, reprezintă tot atâtea dezavantaje.

Mașini electrice alimentate cu ce?

Revenind la energia nucleară, renunțarea la ea s-a făcut concomitent cu dependența energetică dintr-o singură sursă. Gazul rusesc, în cazul Germaniei, care a mizat pe conductele lui Putin, în ciuda avertismentelor specialiștilor și a altor actori. Aceeași Germanie vrea acum să îngroape definitiv energia nucleară, o chestiune care divizează statele UE, unele susținând puternic acest sector (Franța) sau accelerându-l (Italia).

ADVERTISEMENT

Paradoxal, blamarea energiei nucleare a continuat însă și după începerea războiului din Ucraina, când europenii au avut pe masă cea mai dificilă ecuație energetică din ultimele decenii: înlocuirea gazului rusesc. Războiul cu centralele nucleare continuă și în momentul în care UE se îndreaptă cu viteză către tranziția la mașini electrice: un parc auto și o infrastructură electrice continentale vor trebui să fie alimentate cu energie. Nu cu orice fel, ci cu energie „verde”, pentru a realiza obiectivele climatice. Nu este clar deocamdată de unde va veni acest necesar uriaș.

Energia nucleară revine în dezbateri

Până atunci, în lipsa hidrocarburilor rusești, energia nucleară se află iar în centrul tuturor dezbaterilor europene: obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, reforma pieței europene a energiei electrice, taxonomia ecologică a UE, dar și dezvoltarea unei industrii cu emisii reduse de carbon în Europa.

ADVERTISEMENT

În iulie, ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, s-a declarat în favoarea finanțării energiei nucleare de către BEI. În ceea ce privește statutul băncii, acesta nu o împiedică în nici un fel să finanțeze acest sector dacă acționarii, adică statele membre, ajung la un consens, scrie Euractiv. Dar, iară, în timp ce Franța apără din toată inima energia nucleară, Germania și aliații săi se opun cu înverșunare dezvoltării acesteia.

Prin urmare, Thierry Breton a ales tabăra franceză: „Cred că BEI ar trebui să finanțeze întregul mix energetic al fiecărui stat[membru. Permiteți-mi să vă reamintesc că mixul energetic este o competență exclusivă a statelor: atunci când acestea doresc să îl dezvolte, trebuie să găsească finanțarea”.

ADVERTISEMENT

Același lucru este valabil și pentru industria de apărare, care a devenit o problemă-cheie în politica europeană de la revenirea războiului pe continent, după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022. „Este normal ca BEI să se adapteze pentru a sprijini politicile Uniunii Europene, în special în domeniul apărării”, a invocat Breton.

Bătălia pentru președinția BEI

Anunțul privind finanțarea europeană a sectorului nuclear vine într-un moment în care se dă startul cursei pentru înlocuirea președintelui  BEI, Werner Hoyer, cu un nou președinte. BEI este cu atât mai importantă ca instrument al politicii europene cu cât Comisia Europeană, în revizuirea cadrului financiar multianual prezentată în iunie, a exclus orice recurs la o nouă datorie comună.

În timp ce toate pariurile sunt încă deschise, cursa pentru președinție se organizează între vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu concurența, Margrethe Vestager, și vicepremierul spaniol Nadia Calviño. La Paris, scepticismul lui Vestager față de energia nucleară a provocat agitație în rîndul guvernului. Bruno Le Maire și-a asumat chiar că Franța va susține un candidat favorabil luării în considerare a energiei nucleare.

În iulie, Margrethe Vestager a provocat și ea mânia Parisului, susținând numirea americancei Fiona Scott Morton în postul de economist-șef la Direcția Generală pentru Concurență, care a fost respinsă de președintele Emmanuel Macron. Chestiunea energiei atomice „este extrem de sensibilă” între statele membre, a explicat vicepreședintele BEI, Ambroise Fayolle, în februarie, „consiliul de administrație fiind foarte divizat pe această temă”. Până în prezent, BEI a finanțat doar două proiecte legate de securitatea centralelor existente.

ADVERTISEMENT