News

Sebastian Burduja, despre “taxa pe soare” în România. Ministrul energiei lămureşte problema, după discuţii cu reprezentanta UE

Ce spun autoritățile române despre o posibilă taxă pe energie solară. Anunțul ministrului energiei după discuții cu Comisia Europeană
16.02.2024 | 18:42
Sebastian Burduja despre taxa pe soare in Romania Ministrul energiei lamureste problema dupa discutii cu reprezentanta UE
Ministrul Energiei clarifică situația privind taxa pe energia solară în România. „Nu s-a pus problema să fie introdusă”. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Celebra „taxă pe soare”, nu va fi introdusă în România, îi asigură ministrul energiei, Sebastian Burduja pe oameni. Acest anunț vine în urma unor dezbateri avute de autoritățile române cu reprezentanții Comisiei Europene.

„Nu s-a pus problema să fie introdusă” taxa pe soare

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a abordat subiectul privind presupusa taxa pe energia solară, respingând cu fermitate ideea unei astfel de măsuri în România.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație dată vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Palatul Victoria, el a subliniat că în țară nu există o taxă pe utilizarea energiei solare și nici nu s-a discutat vreodată introducerea unei astfel de taxe.

Burduja a adăugat că acest subiect este discutat în prezent cu doamna Ditte Juul Jorgensen, directorul general al Direcției Generale Energie (DG Ener) din cadrul Comisiei Europene, care se află într-o vizită oficială în România.

ADVERTISEMENT

„Da, am văzut acest subiect şi sunt surprins. Nu există taxă pe soare în România. Nu s-a pus problema introducerii unei taxe pe soare. Îmi pare rău că se acreditează această idee, pentru că eu nu o susţin şi nu o să o susţin niciodată. (…)

Sigur, s-a transpus o directivă europeană, cred că e Directiva 944 Red II şi s-a luat exact textul din directivă care spune că statele membre pot aplica, dar atenţie, din 2026, dacă procentul de putere instalată la prosumatori depăşeşte, cred, 8% din total putere instalată în sistem energetic. Suntem încă bine, departe de cifra de 8% şi nu suntem în 2026.”, a spus Sebastian Burduja în cadrul conferinței de presă.

ADVERTISEMENT

Prosumatorii solicită eliminarea oricărui risc pentru aplicarea unei astfel de taxe

În ceea ce privește atingerea acestui prag și că actualmente prosumatorii au solicitat eliminarea posibilității de a aplica o taxă, ministrul a indicat că a adresat o întrebare relevantă Comisiei Europene în privința acestui aspect.

Burduja a mai subliniat că ideea de a introduce o taxă prin ordin prezidențial este exclusă, deoarece acest lucru ar fi posibil doar începând din 2026 și numai dacă se îndeplinesc condițiile menționate anterior.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestor aspecte, ministrul a adăugat că scopul principal este eliminarea completă a posibilității de aplicare a unei astfel de taxe, dar în același timp se dorește respectarea legislației europene, așteptându-se poziția oficială a Comisiei Europene pentru a putea susține această inițiativă.

ADVERTISEMENT