News

„Taxa pe soare”, interzisă explicit. Energia produsă pentru consumul propriu nu poate fi impozitată – proiect

Un grup de parlamentari vrea să blocheze orice posibilitate ca guvernul să impoziteze energia electrică produsă pentru consumul propriu de către populație sau agenții economici.
13.12.2022 | 13:25
Taxa pe soare interzisa explicit Energia produsa pentru consumul propriu nu poate fi impozitata  proiect
Interdicție pentru taxarea energiei produse pentru consumul propriu/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministerul Energiei a fost recent obiectul unui scandal politic după ce USR a acuzat Guvernul că vrea să impoziteze energia produsă de către prosumatori – persoane fizice sau companii, deși angajamentul public al autorităților este să încurajeze producerea de energie verde, inclusiv la nivel mic, în scopul consumului propriu.

Un scandal pe posibilitatea unei taxe

Scandalul a izbucnit în urma adoptării OUG 163/2022 prin care se instituia posibilitatea teoretică a impunerii unor taxe privind energia autoprodusă pentru consum propriu de la 1 decembrie 2026, dacă sunt întrunite anumite condiții, menționate într-o directivă europeană. În replică, ministrul Energiei Virgil Popescu a afirmat că actul normativ nu impune nicio taxă, fiind vorba doar de o posiblitate care ar putea apărea peste patru ani.

ADVERTISEMENT

Taxa pe soare este fake news. Nu se introduce absolut nicio taxă, toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată, pentru energia produsă. Există posibilitatea, în anumite condiții, pe care directiva care trebuie implementată o oferă, ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic național, în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la data aceea, lucru foarte puțin probabil să ajungem la acest procent, începând cu data de 1 decembrie 2026 să poată fi introdusă taxa”, spunea Virgil Popescu.

Detractorii săi nu au fost mulțumiți de explicație afirmând că nu ar trebui ca prosumatorii să fie taxați pentru o investiție proprie în panourile fotovoltaice, destinată obținerii independenței energetice a propriilor gospodării sau companii. USR a cerut modificarea ordonanței, în caz contrar urmând să sesizeze Comisia Europeană pentru aplicarea greșită a unei directive europene.

ADVERTISEMENT

Proiect pentru eliminarea incertitudinilor

În aceste circumstanțe, un grup de parlamentari ai REPER, partidul fondat de Dacian Cioloș după plecarea din USR, a inițiat un proiect de lege care să interzică explicit taxarea.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi ANRE nu pot aplica taxe şi tarife prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceştia care rămâne şi este consumată în spaţiile lor”, prevede unicul articol al proiectului de modificare a OUG 163/2022.

ADVERTISEMENT

Potrivit inițiatorilor, posibilitatea ca din 2026 să fie introdusă o taxă „vulnerabilizează prosumatorii în faţa incertitudinii, taxarea lor depinzând de puterea totală instalată în capacităţile de producţie de energie electrică la nivel naţional şi de o analiză cost-beneficiu făcută de ANRE, ceea ce contravine principiului previzibilităţii legii.

O taxă pe autoconsum ar descuraja potențialii prosumatori să demareze investiția în panouri fotovoltaice și totodată ar contraveni tocmai scopului ordonanței de urgență, anume promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.

ADVERTISEMENT

Teoretic, propunerea are șanse să treacă de votul Parlamentului, întrucât nu doar opoziția a contestat forma ordonanței, ci și aliații PNL de la guvernare, social-democrații. „O întrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce? De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deşi în textul directivei există sintagma “Statele membre pot să taxeze…”? De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?”, a spunea recent senatorul Ștefan Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD.

Procedural însă, Parlamentul are și posibilitatea să modifice textul ordonanței fără adoptarea proiectului celor de la REPER, întrucât OUG-ul trebuie trimis forului legislativ pentru aprobare, procedură prin care se pot aduce și unele amendamente.

ADVERTISEMENT