Fotbal international

Sebastian Colțescu, suspendat de UEFA până la finalul sezonului! Poate arbitra în competiţiile interne. Update

09.03.2021 | 21:40
Sebastian Coltescu suspendat de UEFA pana la finalul sezonului Poate arbitra in competitiile interne Update
ADVERTISEMENT

Sebastian Colțescu va fi suspendat până la finalul sezonului în curs din arbitraj. UEFA a dat această decizie în urma scandalului de rasism în care a fost implicat arbitrul român la meciul dintre PSG și Istanbul Bașakșehir, disputat pe data de 8 decembrie 2020. 

Suspendarea lui Colţescu nu e valabilă în România

UPDATE 9 martie 2021, ora 21:45 / Federaţia Română de Fotbal a oferit detalii în privinţa suspendării dictată de UEFA în cazul lui Sebastian Colţescu. Într-un comunicat postat pe frf.ro, se arată că măsura disciplinară se aplică numai pentru competiţiile UEFA. Arbitrul va avea dreptul de a oficia meciuri organizate în România.

ADVERTISEMENT

Ştire iniţială 8 martie 2021, ora 18:25

Forul european a considerat că Sebastian Colțescu a avut un “comportament neadecvat” și va fi suspendat până la finalul actualei stagiuni. În luna ianuarie, UEFA a dat o primă decizie în cadrul acestui scandal, considerând că arbitrul român nu a avut un comportament rasist.

Sebastian Colțescu, suspendat până la finalul sezonului! Decizia UEFA în scandalul de rasism

În schimb, UEFA a anunțat deschiderea unei proceduri disciplinare pentru “comportament neadecvat”, iar fluierașul român a fost tras pe tușă până la finalul actualei stagiuni, care ar putea fi și ultimul al carierei, arbitrul craiovean având 43 de ani.

ADVERTISEMENT

După cum se arată în decizia luată de UEFA, Sebastian Colțescu va trebui să participe la un program educațional până la data de 30 iunie 2021 în condițiile stabilite de forul european. Asistentul Octavian Șovre a fost și el sancționat cu o mustrare.

Nu a scăpat nici asistentul Octavian Șovre! Ce trebuie să facă arbitrul

UEFA reiterează că atât Sebastian Colțescu, cât și Octavian Șovre au avut un comportament neadecvat, însă nu avut un comportament rasist sau discriminatoriu. Însă, Octavian Șovre nu va fi suspendat, însă va trebui să participe la un program educațional.

ADVERTISEMENT
Decizie UEFA în cazul Colțescu
Decizie UEFA în cazul Colțescu

„În urma unei investigații efectuate de un inspector de etică și disciplină UEFA cu privire la evenimentele de la meciul din UEFA Champions League dintre Paris Saint-Germain și İstanbul Bașakșehir din 8 decembrie 2020, Comisia de Etică și Disciplină UEFA a luat următoarele decizii:

  • Să-l suspende pe Sebastian Coltescu de la îndeplinirea oricărei funcții de arbitru până la sfârșitul sezonului 2020/21, adică până la 30 iunie 2021, pentru încălcarea articolului 11 alineatul (1) din “Regulamentul disciplinar UEFA” și a articolului 6 (1) din “Termenii și condițiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA”, adică pentru comportamentul inadecvat în timpul unui meci UEFA la care a fost delegat.
  • Sebastian Coltescu va participa la un program educațional înainte de 30 iunie 2021.
  • Octavian Sovre a fost avertizat pentru încălcarea articolului 11 alineatul (1) din “Regulamentul disciplinar UEFA” și a articolului 6 alineatul (1) din “Termenii și condițiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA”, adică pentru comportamentul inadecvat în timpul unui meci UEFA la care a fost delegat.
  • Octavian Sovre va participa de asemenea la un program educațional cât mai curând posibil, dar înainte de 30 iunie 2021.
  • Prin această decizie, Comisia de Etică și Disciplină UEFA a considerat, prin urmare, că ambii oficiali de joc au încălcat articolul 11 ​​alineatul (1) al “Regulamentului disciplinar UEFA” și articolul 6 alineatul (1) din “Termenii și condițiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA” (obligația de a se comporta într-un mod adecvat), dar nu articolul 14 din “Regulamentul disciplinar UEFA” (rasism și alte conduite discriminatorii).
  • Comisia de Etică și Disciplină este de acord că oficialii UEFA ar trebui să fie instruiți în mod adecvat și specific pentru a lua decizii mai bune cu privire la alegerea limbii și a cuvintelor care vor fi utilizate în competițiile UEFA. În context internațional, utilizarea corectă a limbajului este esențială pentru a evita situații precum cele care au avut loc în meciul menționat mai sus.
  • În ceea ce îl privește pe Pierre Webo, antrenor secund al formației İstanbul Bașakșehir, Comisia de Etică și Disciplină UEFA a decis că incidentele pentru care a primit cartonașul roșu au avut loc înainte de evenimentele care au dus la deciziile de mai sus, și a decis să îl suspende pentru un meci în competițiile UEFA pentru comportament nesportiv”se arată în decizia UEFA.
ADVERTISEMENT

Pierre Webo, sancționat pentru comportament nesportiv!

Nu a scăpat nici Pierre Webo, antrenorul asistent al celor de la Istanbul Bașakșehir. Omul de la care a pornit tot scandalul a primit cartonaș roșu de la Ovidiu Hațegan și care a fost șters. Însă, UEFA l-a suspendat pentru un meci pe Pierre Webo, pentru comportament nesportiv.

Brigada condusă de Ovidiu Hațegan a fost delegată la meciul de pe 8 decembrie de pe Parc des Princes dintre PSG și Istanbul Bașakșehir, din cadrul etapei a 6-a din Liga Campionilor. În minutul 14 meciul a fost întrerupt după ce Sebasian Colțescu l-a identificat pe secundul turcilor, Pierre Webo, cu apelativul “ăla negru”.

Turcii l-au acuzat de rasism pe Colțescu!

Banca turcilor s-a inflamat și mai mulți jucători și oameni din staff-ul lui Istanbul BB au sărit la arbitrul român, pe care l-au acuzat de rasism. Meciul s-a întrerupt și jucătorii echipei turce au refuzat să intre pe teren.

În aceste condiții, UEFA a decis reluarea meciului în seara următoare, cu o nouă brigadă de arbitri, condusă de olandezul, Danny Makkelie. Forul european a demarat o anchetă, iar de atunci brigada românească nu a mai fost delegată.

  • 43 de ani are Sebastian Colțescu
  • 30 iunie 2021 este data la care îi expiră suspendarea lui Colțescu

 

ADVERTISEMENT