Sport

Sebastian Vettel se retrage din Formula 1 la finalul sezonului. Care au fost cele mai spectaculoase momente din cariera germanului. Video

Sebastian Vettel este unul dintre cei mai titrați piloți din istoria Formulei 1. Pilotul german de 35 de ani a cucerit patru titluri mondiale la rând, între 2010 și 2013.
30.07.2022 | 18:08
Sebastian Vettel se retrage din Formula 1 la finalul sezonului Care au fost cele mai spectaculoase momente din cariera germanului Video
Sebastian Vettel și-a anunțat retragerea din Formula 1 la finalul actualului sezon. Pilotul german de 35 de ani a câștigat patru titluri mondiale consecutive între 2010 și 2013.
ADVERTISEMENT

Sebastian Vettel a anunțat că se va retrage din Formula 1 la finalul sezonului în curs. Deși echipa Aston Martin ar fi dorit să îl păstreze și pentru sezonul următor, pilotul german a declarat că vrea să iasă din sfera sporturilor cu motor și să se dedice altor activități.

Anunţul retragerii lui Sebastian Vettel

“Astăzi (n.r. joi), nu este un rămas bun. Mai degrabă, este un mulțumesc adresat tuturor, și în special fanilor, fără al căror suport pasionat Formula 1 nu ar putea exista. Iubesc acest sport, dar așa cum există viață pe pistă, există viață și în afara ei. Să fiu pilot de curse nu a fost singura mea identitate”, a afirmat Vettel, care va lăsa în urma lui o moștenire destul de greu de egalat.

ADVERTISEMENT

Cu patru titluri mondiale consecutive, obținute între 2010 și 2013, doar Lewis Hamilton, Michael Schumacher și Juan Manuel Fangio sunt mai titrați decât el în întreaga istorie a Formulei 1. Totodată, cu cele 53 de victorii de-a lungul carierei, Sebastian Vettel este al treilea cel mai de succes pilot din Marele Circ, după Hamilton și Schumacher.

2008, anul primei victorii în Formula 1

FANATIK vă prezintă cele mai spectaculoase momente ale carierei germanului, începută în 2006, când a devenit, la 19 ani și 53 de zile, cel mai tânăr pilot participant într-un weekend din Formula 1.

ADVERTISEMENT

Pe 14 septembrie 2008, în Marele Premiu al Italiei de la Monza, pe o ploaie torențială, Sebastian Vettel devenea cel mai tânăr pilot care câștigă o etapă în Formula 1, la 21 de ani și 74 de zile. El a condus în cea mai mare parte a cursei și a terminat Grand Prix-ul cu un avans de 12,5 secunde în fața următorului clasat, Heikki Kovalainen.

A fost prima victorie din istoria echipei Toro Rosso, iar acel succes i-a atras lui Vettel porecla “Baby Schumi” din partea presei germane.

ADVERTISEMENT

2010, sau când doi se bat și al treilea câștigă

Ajuns la Red Bull în 2009, pilotul născut la Heppenheim a cucerit primul lui titlu un an mai târziu în circumstanțe cu totul speciale. De-a lungul sezonului, Sebastian Vettel s-a luptat cu alți patru driveri pentru trofeul de campion: colegul de la Red Bull, Mark Webber, Fernando Alonso, de la Ferrari, și perechea de la McLaren, Lewis Hamilton și Jenson Button.

Înaintea ultimei etape de la Abu Dhabi, Vettel ocupa locul al treilea în urma lui Alonso și Webber, dar a profitat din plin de imensa greșeală de strategie a celor de la Ferrari, care l-au chemat pe Alonso la standuri în replică la mișcarea făcută de Webber.

ADVERTISEMENT

Germanul a preluat conducerea cursei și nu a mai putut fi ajuns, devenind astfel cel mai tânăr campion din istoria Formulei 1. Și asta după ce nu se aflase niciodată în fruntea clasamentului general până la ultimul Grand Prix al stagiunii.

2012, anul unei reveniri miraculoase pe finalul sezonului

În 2012, lupta pentru titlul mondial a fost și mai intensă și s-a dus între Fernando Alonso și Sebastian Vettel. Cum Red Bull a avut o serie de probleme în prima parte a sezonului, spaniolul a luat un avans de 39 de puncte în ierarhia piloților, cu șapte etape rămase de disputat.

Dar ajutat și de progresul mașinii sale în ultima treime a stagiunii, Vettel a recuperat miraculos grație celor patru succese consecutive în Singapore, Japonia, Coreea de Sud și India. El a speculat și momentele de slăbiciune ale lui Alonso și a obținut al treilea lui titlu consecutiv.

Vettel a obținut și un al patrulea trofeu de campion mondial în 2013, dar hegemonia lui a luat sfârșit anul următor, când Mercedes a devenit noua forță dominantă în Marele Circ, iar Lewis Hamilton nu a mai avut rival.

ADVERTISEMENT
Tags: