News

Secretele lui Gică Hagi! Criteriile de selecţie pentru puşti şi filosofia Viitorului + cum arată un antrenament cu “Regele”

13.04.2020 | 21:30
Secretele lui Gica Hagi Criteriile de selectie pentru pusti si filosofia Viitorului  cum arata un antrenament cu Regele
Secretele lui Gică Hagi! Criteriile de selecţie pentru puşti şi filosofia Viitorului + cum arată un antrenament cu "Regele" (sursă foto: hepta.ro)
ADVERTISEMENT

Pe 6 aprilie 2009, Gică Hagi anunţa lansarea Academiei de Fotbal care urma să-i poarte numele. Era data când se năştea Viitorul, echipă care a câştigat titlul de campioană a României în 2017. FANATIK îţi dezvăluie câteva dintre secretele “Regelui”, concepte care i-au adus zeci de trofee la echipele de juniori.

Bazele selecţiei lui Gică Hagi la juniori: R-R-R şi I-I-I

Gică Hagi scoate puşti pe bandă rulantă din Academia de Fotbal şi toţi ajung să joace pentru Viitorul. Drumul de la prima selecţie şi până la debutul în Liga 1 este unul anevoios, iar primul test este unul foarte riguros. În toamna anului trecut, “Regele” a lansat cartea “Campionii creează campioni”, în care explică modul prin care selectează viitori juniori.

ADVERTISEMENT

Selecţia la Academia de Fotbal “Gică Hagi” se bazează pe R (Reacţie)-R (Ritm)-R(rezistenţă) şi pe I (Iute)-I (Itensitate)-I (Inteligent). În plus, evaluarea puştilor este realizată cu un concept împrumutat de la Ajax Amsterdam, numit TIPV, venit de la Tehnică, Inteligenţă, Personalitate şi Viteză.

“Aceste iniţiale sunt împrumutate de la Ajax Amsterdam, club căruia i-am citit cărţile şi teoriile dezvoltate acolo. Aceasta înseamnă că după ele analizăm un jucător atunci când îl selectăm. E vorba de tehnica lui, de inteligenţă, de personalitate şi de viteză.

ADVERTISEMENT

Într-un sistem referenţial cu note de la 1 la 5, trebuie să analizăm cât de sus stă la aceste capitole, apoi îl analizăm şi în afara terenului, cum stă la şcoală, cum se comportă în societate etc.”, explică Gică Hagi în cartea “Campionii creează campioni”.

Obiectivele de selecţie în funcţie de vârstă

  • 6/7 – 9 ani: descoperire, identificare jucător talentat
  • 10 – 12 ani: testare jucător – tehnic, mental, fizic (agilitate cu/fără minge)
  • 13 – 18 ani: testare jucător – tehnic, mental, tehnico-tactic, fizic
ADVERTISEMENT

Care este filosofia lui Gică Hagi la Viitorul

Gică Hagi şi-a construit Academia şi Viitorul pe baza filosofiei care poartă numele de PPP. “Personalitate, Posesie şi Presiune” sunt termenii de bază pe care fotbaliştii formaţiei dobrogene trebuie să-i înveţe încă din momentul când fac primii paşi în centrul de copii şi juniori.

Ce presupune PPP? Răspunsul este un simplu, dat de Gică Hagi. “Personalitate: îmi asum şi iau decizii, Posesie + Presiune: dominăm, ne impunem, dictăm ritmul şi intensitate jocului. Asta învăţăm la Academie, totul se învaţă în acest spirit: mergem după adversar chiar şi la el acasă”.

ADVERTISEMENT

Un antrenament cu Gică Hagi la Viitorul: două principii de bază

În cartea “Campionii creează campioni”, Gică Hagi explică pe larg metodele de antrenamente de la echipele de juniori, dar şi de la Viitorul. Pregătirea fotbaliştilor are două principii de bază: T.I. (tehnica individuală a jucătorului: încălzirea) şi P.J. (tehnica de joc: partea principală).

“Tehnica individuală are două componente, una fizică (mobilitate, coordonare, agilitate, forţă) şi una tehnică (cu mingea: control). Se pot construi două structuri cu cele două aspecte împreună. Tehnica de joc este construită din posesie sau joc poziţional + jocul tehnico-tactic. Jocul tehnico-tactic are Relaţii de Joc (R.J.), Lucru pe Compartimente (L.C.) şi Duelul”.

  • 24 de trofee a câştigat Academia “Gică Hagi” la copii şi juniori
  • 3 trofee a câştigat Viitorul: titlul Ligii 1 (2017), Cupa României (2019) şi Supercupa României (2019)
ADVERTISEMENT