Secretul celui mai bun cozonac de post constă într-un ingredient minune, la care foarte puține gospodine s-au gândit până acum. FANATIK îți spune despre ce este vorba.
În loc de ouă, pentru a oferi o culoare autentică preparatului, se folosește sucul de morcov. În rest, se iau în calcul aceleași ingrediente.
Se folosește în general un kilogram de făină, zahăr, nucă, rahat sau stafide. De asemenea, se pot folosi ingredintele care vă plac.
Rețetă de cozonac. Cu ce sunt înlocuite ouăle în Postul Crăciunului
Ingrediente pentru aluatul cozonacului:
- 600 grame de făină
- 250 ml de apă
- 150 grame de suc de morcov
- 120 grame de zahăr
- 25 grame de drojdie proaspătă
- 25 ml de ulei
- coaja rasă de la o portocală și de la o lămâie
- un praf de sare.
Ingrediente necesare pentru umplutura cozonacului:
- 4 linguri de cacao
- 2 linguri de apă
- 2 linguri de zahăr vanilat
- 1 lingură de ulei
- nuci, stafide, migdale măcinate.
Mod de preparare cozonac pentru Postul Crăciunului. Pașii de urmat:
- Drojdia se dizolvă într-un bol cu apă caldă
- Se adaugă peste 2 linguri de făină opărite cu puțină apă și răcită
- Se pune și sucul de morcov și se lasă întregul aluat la răcit
- Făină cernută se adaugă treptat peste drojdia crescută. Se amestecă totul foarte bine
- Se frământă puțin coca și se desprinde frumos de pereții vasului
- Se toarnă peste numai câteva minute și uleiul de floarea soarelui
- Se lasă la crescut timp de 20-30 de minute până când își dublează volumul
- Coca crescută se împarte în două. Prima se întinde pe blatul uns cu ulei și se adaugă peste un strat din crema de cacao și nucă
- Se rulează coca și se procedează la fel cu cea de-a doua
- Cele două bucăți se împletesc și se așază în forma de cozonac care a fost unsă cu ulei
- Se mai lasă la crescut pentru alte 15 minute și apoi se bagă la cuptorul încins
- Cozonacul se coace la foc mic pentru a nu se arde
- Desertul este gata când se rumenește frumos deasupra
- Cozonacul nu se taie fierbinte pentru că se îndrudează
- Poftă bună!